Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Televisie 19 apr 2021
Leestijd: 3 minuten

Even Tot Hier legt het ondanks K3 toch af tegen Zondag met Lubach

Met zijn vertrek heeft Arjen Lubach een flinke gat achtergelaten. Jarenlang was zijn Zondag met Lubach hét satirische nieuwsprogramma van Nederland. Nu moeten we op zoek naar een vervanger. Veel kijkers klampten zich vast aan Even Tot Hier, en even leek het er zelfs op dat Jeroen Woe en Niels van der Laan Zondag met Lubach gingen verslaan. Dat blijkt nu zelfs met de hulp van K3 toch wat te hoog gegrepen.

Sinds de laatste aflevering van Zondag met Lubach beginnen de kijkcijfers van Even Tot Hier te stijgen. Het lijkt erop dat de Lubach-fans op zoek zijn naar Nederlandse satire van hoog niveau en streken zo op zaterdagavond neer bij NPO1. Iedere week gingen de cijfers verder omhoog en kwam zelf de magische grens van twee miljoen in het zicht.

Even Tot Hier zakt weg

Buiten het NOS Journaal en de persconferenties zijn er maar zelden programma’s die meer dan twee miljoen kijkers trekken. Zondag met Lubach is er daar één van. De laatste seizoenen zapten gemiddeld zo’n 1,8 miljoen mensen naar het populaire programma. Een knappe prestatie, zeker als je naar de uitschieters kijkt. Zo trok de eerste aflevering van het afgelopen seizoen zelfs 2,3 miljoen kijkers.

Even Tot Hier hoopte ook naar de twee miljoen te kunnen gaan en leek goed onderweg. De kijkcijfers werden iedere week hoger en vorige week stond de teller zelfs op 1.920.000. De twee miljoen grens leek binnen handbereik. Zou deze Zondag met Lubach-vervanger de lijn kunnen doortrekken? Nee, voorlopig nog niet. Afgelopen zondag kwamen er geen kijkers bij, maar waren er opeens bijna 300.000 minder.

De Kijkcijfers van zaterdag

  1. NOS Journaal (20:00) – 2.016.000 kijkers
  2. Even tot hier – 1.652.000 kijkers
  3. De Verraders – 1.628.000 kijkers
  4. Lego Masters – 1.536.000 kijkers
  5. NOS Journaal (18:00) – 1.161.000 kijkers

Het is overigens niet helemaal eerlijk om de cijfers van Even Tot Hier met die van Zondag met Lubach te vergelijken. Het tijdslot speelt hierbij een belangrijke rol. Zondag met Lubach had op de zondagavond om 21:15 relatief weinig concurrentie. Even Tot Hier staat op de drukste televisieavond recht tegenover RTL4-kanon De Verraders. Het is dus behoorlijk indrukwekkend dat Niels van der Laan en Jeroen Woe zo goed scoren.

K3 pakt het coronabeleid hard aan

Dat Even Tot Hier zoveel kijkers trekt, heeft het programma aan zichzelf te danken. Hoewel het echt wel een ander soort programma is dan Zondag met Lubach, is de satire van hoog niveau. Het programma durft de randjes soms echt wel op te zoeken, maar blijft altijd vrolijk. Zo ook afgelopen zaterdag toen K3 langskwam om het coronabeleid stevig aan te pakken.

Zondag met Lubach gaat door op Twitter

Even Tot Hier is dus een prima Zondag met Lubach alternatief, maar Arjen Lubach wordt uiteraard wel gemist. Gelukkig is hij nog steeds actief op social media waar hij gewoon doorgaat met zijn werk. Zo kreeg hij het vorige week aan de stok met cabaretier Guido Weijers. Dit leidde tot een interessante mini-rel op Twitter over wel of niet vaccineren. Wat er aan de hand was en de verrassende afloop lees je hier.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.