Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Televisie 12 apr 2021
Leestijd: 4 minuten

Vaccinatie-scepticus Guido Weijers verwijdert gevatte reactie Arjen Lubach

Het schiet nog niet echt op, maar we zijn volop bezig met vaccineren. Als het goed is, heeft iedere Nederlander begin juli een eerste prik gehad. Althans, de mensen die dat willen. Er is namelijk ook een groep die nog twijfelt of ze straks ingaan op de vaccinatie-uitnodiging. Guido Weijers is er daar één van. Bij Jinek legt de cabaretier uit waarom hij geen spuit wil. Arjen Lubach denkt daar anders over en gaat de discussie aan. Alleen zit Weijers daar niet op te wachten.

Zoals bij ieder talkshow ging het ook gisteravond bij Jinek over vaccineren. Van de problemen rond astrazeneca en het tegenvallende tempo, tot de test-evenementen. Het gaat momenteel nergens anders over. Zo kwam uiteindelijk de bal bij Guido Weijers. Eva Jinek vroeg de cabaretier hoe hij deze situatie ziet.

Wel of niet vaccineren?

Wat Wijers vervolgens duidelijk wil maken, is dat hij voor vrije keuze is. Wat hem betreft moet iedereen zelf kunnen bepalen wat hij of zij doet. “Ik heb er heel veel moeite mee. Ik zou al sowieso mijn publiek niet willen verplichten om zich te vaccineren, want wat heb ik te zeggen over wat zij doen.” En ook Guido Weijers zelf neigt naar het ‘liever niet’ kamp: “Ik denk niet dat ik tot de risicogroep behoor, waarom moet ik me dan vaccineren?”

Het fragment dat Guido Weijers zelf deelde op Instagram:

Zoals je hierboven kunt zien is Guido Weijers niet tegen vaccineren, maar vraagt hij zich wel af of het nodig is dat iedereen een spuit laat zetten: “Waarom moet ik me dan vaccineren? Omdat ik anders besmettelijk kan zijn voor anderen? Maar als die anderen, die wel vinden dat ze risico lopen zich wel laten vaccineren, is er niets aan de hand,” aldus Guido Weijers bij Jinek.

Arjen Lubach legt uit hoe vaccineren werkt

Steven Brunswijk sluit zich hier vervolgens bij aan, en met hem nog veel meer mensen. Zij denken er precies zo over. Het klinkt logisch, maar je vaccineert niet alleen voor jezelf. Het idee achter vaccinatie is dat je voorkomt dat een virus zich kan verspreiden en ontwikkelen. Dat kan alleen als je een bepaalde vaccinatiegraad haalt. Niet iedereen hoeft zich te laten prikken, maar wel een bepaald percentage. Arjen Lubach legt het je hier helder uit, en dat is ook meteen een mooi bruggetje.

Arjen Lubach reageerde namelijk ook op de video van Guido Weijers. Hierin legt hij uit dat je niet alleen vaccineert voor het individu, maar voor de het collectief. Dat jij beter beschermd bent is een mooie bijkomstigheid, maar je laat je vooral vaccineren om te voorkomen dat het virus zich kan verspreiden en muteren. Arjen Lubach benadrukt dat je daar aan moet denken en confronteert Weijers met zijn keuze: “Ook al klinkt het als ‘de vrije keuze’, het is helaas ook een gevaarlijke keuze.

Weijers verwijdert reactie van Arjen Lubach

Guido Weijers reageerde daarop, maar niet met een bericht terug. De cabaretier koos ervoor om de reactie te verwijderen. Zoals je hieronder kunt zien is Arjen Lubach niet voor één gat te vangen. Hij had een screenshot gemaakt van zijn reactie en deelde deze op Twitter.

Twitter begon hierop te reageren en een ruzie leek in de maak. Gelukkig zijn Guido Weijers en Arjen Lubach slimme mannen die beiden inzagen dat dit niet ging werken. Ze pakten de telefoon en spraken het probleem uit. Dat weten we omdat Arjen Lubach dit deelde via Twitter.

Wel of niet laten vaccineren?

Zoals je hieronder kunt lezen, hadden beide heren geen zin in strijd. Daarom besloot Arjen Lubach om zijn tweet te verwijderen. Hij heeft naar eigen zeggen zijn mening duidelijk gemaakt en wil het hierbij laten.

Het is niet gek dat velen last hebben van vaccinatie-twijfel, maar denk er goed over na. Probeer buiten je bubbel te komen en luister naar de verschillende kampen. Onderzoek of je angsten gegrond zijn en kijk ook naar de voordelen. En dan niet alleen de voordelen voor jezelf, maar ook wat jouw vaccinatie bijdraagt aan het geheel.

Zondag met Lubach-’vervanger’ scoort kijkcijferrecord

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.