Stijn Kuster
Stijn Kuster Auto's & Motoren 23 jul 2021
Leestijd: 2 minuten

Mercedes-Benz trekt miljarden uit voor alles veranderende koerswijziging

Multinational Daimler heeft een grote koerswijziging aangekondigd. Vanaf 2030 bouwt Mercedes-Benz alleen nog elektrische auto’s.

Daar komt bij dat alle nieuwe platformen vanaf 2025 enkel nog voor elektrische auto’s gebruikt worden. Er zijn dan nog wel een brandstofauto’s te bestellen, maar de techniek van de verbrandingsmotoren zal na 2025 niet meer veranderen.

Mercedes-Benz (Daimler) vanaf 2030 volledig elektrisch

De koerswijziging van Mercedes-Benz komt niet geheel onverwacht. Merken als Jaguar, Mini en Volvo besloten eerder al op korte termijn volledig over te gaan op elektrische auto’s. Ook Audi stopt met het produceren van nieuwe verbrandingsmotoren.

Mercedes-Benz komt met drie verschillende platformen voor zijn elektrische auto’s: een divisie voor personenauto’s, een divisie voor commerciële voertuigen en een divisie voor de sportieve AMG-modellen. Volgend jaar wil de Duitse autobouwer in alle verschillende segmenten waarin het actief is een volledig elektrisch voertuig hebben. De Duitsers zijn hiervoor bereid meer dan 40 miljard euro te investeren.

Acht giga-fabrieken voor elektrische auto’s

Met dit geld moeten bijvoorbeeld acht nieuwe fabrieken gebouwd worden voor de productie van accu’s. Met de negen fabrieken die Mercedes-Benz al gepland had, komen er dus zeventien productieplaatsen bij.

Mercedes-Benz, elektrische auto, Daimler
Mercedes-EQ, EQS 580 4MATIC (Afbeelding: Daimler)

In de acht giga-fabrieken moet met name gewerkt worden aan de productie van batterijcellen. 90 procent van alle bestelwagens en personenauto’s van Mercedes-Benz moet gebruik kunnen maken van deze accucellen.

Nu nog winst maken

Ondanks deze koerswijziging willen de Duitsers ook zonder brandstofmotoren hun goede naam behouden. “Ik ben ervan overtuigd dat we succesvol zullen zijn in dit spannende nieuwe tijdperk”, aldus de CEO van Daimler.

Grote mythe over elektrische auto’s ontkracht in nieuw onderzoek

Het is voor elektrische autofabrikanten nog altijd lastig om een elektrische auto winstgevend te maken. Zo maakt Tesla pas sinds 2020 winst en boekte het bedrijf in 2019 nog 700 miljoen dollar verlies.

Lees hier meer over de duurzame toekomst van Mercedes-Benz.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.