Stijn Kuster
Stijn Kuster Auto's & Motoren 22 jul 2021
Leestijd: 2 minuten

Grote mythe over elektrische auto’s ontkracht in nieuw onderzoek

Er zijn veel ontkenners, maar nieuw onderzoek, waarbij alles is meegenomen, toont aan dat een elektrische auto minder milieuvervuilend is dan een brandstofauto. Wel is er een kleine kanttekening bij het onderzoek.

Al jaren is er een discussie over de milieu-impact van elektrische auto’s en brandstofauto’s. Er is veel onderzoek gedaan naar de daadwerkelijke impact van het rijden en de productie van verschillende soorten auto’s op het milieu. Nieuw onderzoek van The International Council on Clean Transportation ontkracht nu die ene mythe, dat een EV meer vervuilend is dan een brandstofauto. De onderzoekers namen niet alleen de impact op het milieu van het productieproces en het rijden mee, maar keken ook naar de productie van de brandstoffen.

‘Elektrische auto altijd minder vervuilend dan brandstofauto’

Het onderzoek toont aan dat elektrische auto’s tijdens het gebruik een stuk minder uitstoten dan auto’s met een verbrandingsmotor. Logisch. In Europa stoot een brandstofauto 66 tot 69 procent meer uit. Zelfs als elektrische auto’s met grijze stroom worden opgeladen, is een elektrische auto beter voor het milieu, aldus de onderzoekers.

Elektrische auto, brandstofauto
(Afbeelding: The International Council on Clean Transportation)

China haalt een groot deel van de elektriciteit uit vervuilende bronnen als kolen, gas en olie. Desondanks stoten elektrische auto’s daar aan het einde van de rekensom 37 tot 45 procent minder uit dan brandstofmodellen. In India ligt dit percentage nog lager, namelijk op 19 tot 34 procent.

Kanttekening bij het onderzoek

De onderzoekers kijken naar de cijfers van auto’s die geregistreerd zijn in 2021. Er is rekening gehouden met een levensduur van achttien jaar of 337.000 kilometer. De vraag is of elektrische auto’s deze levensduur halen.

Met name de accu lijkt een probleem te worden. Veel merken bieden tot 8 jaar of 160.000 kilometer garantie. En wanneer het accupakket vervangen moet worden heeft dit grote invloed op de Co2-uitstoot. Het oude accupakket kan nog niet helemaal gerecycled worden en het nieuwe pakket kost veel energie om te produceren. Dit is niet meegenomen in het onderzoek. Wel is het slechts een kwestie van tijd voordat accu’s kleiner worden en nog veel langer meegaan. Lees daarover meer in dit artikel.

Porsche maakt elektrische auto ‘overbodig’ met nieuwe brandstof

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.