Pim Jansen
Pim Jansen Auto's & Motoren 26 apr 2019

Tesla boekt verlies van 700 miljoen dollar, maar Elon Musk maakt zich nog geen zorgen

Ondanks een aantrekkende economie en twee goede kwartalen heeft Elon Musk toch een minder aansprekend nieuws wereldkundig moeten maken. In het eerste kwartaal van 2019 is de onderneming er niet in geslaagd om winst te maken. Het verlies bedraagt maar liefst 700 miljoen dollar (627 miljoen euro tegen de huidige koers). De CEO van Tesla kondigde daarbij aan dat de onderneming mogelijk opnieuw vreemd kapitaal moet gaan aantrekken.

Elon Musk: pptimistisch tot het eind

Ondanks de rode cijfers blijft de topman optimistisch over de vooruitzichten op lange termijn. Musk gaf zelf aan uit te gaan van een tijdelijk probleem en verwacht in het derde kwartaal wel winst te kunnen maken. De eerdere ervaringen met Elon Musk leren ons echter dat hij vaker wel dan niet op zijn uitspraken terug is gekomen.

Geen drieduizend wagens per week

Elon Musk bracht eerder het verhaal naar buiten dat de nieuwe fabriek in Shanghai wekelijks drieduizend Model S wagens zou produceren tegen het einde van het jaar. Nu blijkt dat aantal iets te hoog te zijn ingeschat en wordt de verwachting naar beneden bijgesteld. Verwacht wordt dat de megafabriek wellicht duizend tot tweeduizend wagens per week van de band kan laten rollen.

Flinke omzetdaling voor Tesla

De laatste twee kwartalen van 2018 lieten een positieve indruk achter bij de beleggers. Het automerk liet aangename winstcijfers zien, maar heeft nu dus opnieuw rode cijfers moeten presenteren. Het verlies wordt volgens insiders veroorzaakt door de problemen met het verhogen van de productie. Geen winst dus en ook de omzet viel een stuk lager uit dan eerst werd verwacht.

In het laatste kwartaal van 2018 wist Tesla nog een omzet te behalen van 7.2 miljard dollar. In de drie daarop volgende maanden kelderde de omzet naar 4,5 miljard dollar. Dit is een daling van 37.5 procent. Elon Musk, die tegenwoordig ook rapper is, maakt zich nog geen zorgen, maar heel positief is het allemaal niet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Nu

Reageer op artikel:
Tesla boekt verlies van 700 miljoen dollar, maar Elon Musk maakt zich nog geen zorgen
Sluiten