Pim Jansen
Pim Jansen Auto's & Motoren 28 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

BMW stopt productie eerste elektrische auto, die al ouderwets is

Weet je nog, toen het begrip elektrische auto voor traditionele merken nog als iets van de toekomst klonk? Dat is nog helemaal niet zo lang geleden, zo rond de release van de BMW i3. Die wagen is inmiddels al weer ouderwets en gaat uit de productie.

De BMW i3 kwam in 2013 uit en stond aanvankelijk bekend als MCV (Mega City Vehicle). De naam zegt het al, een elektrische auto voor in de stad. De EV kreeg een 22 kWh lithium-ion-accu, met een destijds respectabele actieradius van 130 en 160 kilometer. Optioneel kon de iconische wagen worden uitgerust met een range extender, waarmee de actieradius werd opgeschroefd naar 320 kilometer. Dit betrof een 647cc tweecilinder benzinemotor van Kymco.

Productie BMW i3 stopt in 2022

BMW stopt in de zomer van 2022 met de productie van de i3, de eerste volledige elektrische auto van het Duitse merk. Sinds september 2013 zijn er meer dan 250.000 exemplaren van het model gebouwd. De autobouwer introduceert later dit jaar wel een nieuwe kleine elektrische auto, de iX1. Het bedrijf maakte ook al een elektrische versie van de MINI.

bmw i3, eerste elektrische auto, stopt
De i3 (Afbeelding: BMW)

Met de i3 was BMW bij de introductie een voorloper op het gebied van elektrisch rijden. Daarna leek het bedrijf wat te aarzelen en pas de laatste jaren worden er weer meer elektrische voertuigen gebouwd. Dat zijn tegenwoordig vooral grotere voertuigen.

Nieuwe ‘kleine’ elektrische auto

De iX1 wordt overigens niet in Leipzig gebouwd, waar de BMW i3 nu nog van de band rolt, maar in het Zuid-Duitse Regensburg. In Leipzig worden wel andere elektrische auto’s gebouwd in de toekomst. Onder meer een elektrische versie van de MINI Countryman, een stationwagon-versie van de MINI, gaat daar binnenkort in productie.

bmw i3, interieur, eerste elektrische auto
Het interieur van een nieuwere versie (Afbeelding: BMW)

Lees in dit artikel meer over de BMW iX Flow, een aanstaand model dat op commando van kleur verandert.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.