Stijn Kuster
Stijn Kuster Auto's 18 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

De 100% recyclebare BMW die een blauwdruk is voor de toekomst

De BMW i Vision Circular is een pas onthulde conceptauto die voor 100% recyclebaar is. “Ontworpen volgens de de principes van een circulaire economie”, aldus de autobouwer.

De wagen komt overeen met de meer realistische i1. Dat is een belangrijk model voor de toekomst, onthulden topmannen eerder deze maand.

Niet dat het klimaatrapport van het IPCC als donder bij heldere hemel kwam, want we weten natuurlijk allemaal dat de mens de aarde volledig verwoest als er niets verandert. Maar wel daalt steeds meer het besef in dat het om een acute noodsituatie gaat. Overheden en bedrijven moeten dus aan de bak en met écht duurzame oplossingen komen. BMW onthult in dat licht de BMW i Vision Circular.

BMW i Vision Circular

Het gaat nog om een conceptmodel, maar deze auto moet een blauwdruk vormen voor de komende generaties BMW’s. “Het doel is voor 100% toepassing van gerecyclede materialen met 100% recyclebaarheid”, aldus de Duitse autobouwer.

BMW i Vision Circular, recyclebaar, accu, 2040
(Afbeelding: press.bmwgroup)

Met de BMW i Vision Circular wil het bedrijf laten zien wat er in de toekomst mogelijk is. Het gaat dus om een studiemodel, en niet direct om een productiemodel. Wel zijn er op korte termijn al toepassingen te zien in nieuwe modellen. Steeds meer componenten zijn in de toekomst recyclebaar. De focus op demontage vormt dan ook een belangrijk aspect voor de komende jaren.

De elektrische auto van 2040 is recyclebaar

De i Vision Circular is volgens BMW een voorproefje van de compacte elektrische auto van 2040. Vanaf ongeveer dat jaar, en hopelijk eerder, hoopt de fabrikant 100% recyclebare auto’s te kunnen vervaardigen. Zelfs de accu wordt daartoe gerekend.

bmw i vision circular, recyclebaar, elektrische auto, 2040
(Afbeelding: press.bmwgroup)

“De accu in de BMW i Vision Circular is in het conceptontwerp 100% recyclebaar en wordt gemaakt van materialen uit de kringloop”, aldus de fabrikant. “Deze batterij biedt een hogere energiedichtheid met een aanzienlijk gereduceerd gebruik van hulpbronnen. We willen het voortouw nemen in de ontwikkeling van een circulaire economie.” Meer informatie over het conceptmodel lees je hier.

Op naar Telosa

Over een blauwdruk voor komende generaties gesproken: neem ook een kijkje in Telosa, de nieuwe duurzame stad voor 5 miljoen in Nevada’s woestijn.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.