Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 30 jun 2021
Leestijd: 3 minuten

Reviews Black Widow binnen op Rotten Tomatoes: schiet Marvel in de roos?

Na de eerste reacties stromen er nu ook tientallen volledige recensies van Marvel’s Black Widow binnen. Heeft Scarlett Johansson een waardig afscheid gekregen, of worden fans na een jaar uitstel alsnog teleurgesteld? We maken de balans op.

Onlangs kwamen de eerste reacties op Black Widow binnen. Na een jaar uitstel komt eindelijk de solofilm van Scarlett Johansson uit.

Black Widow komt eraan

Op 9 juli, om precies te zijn. Dan kun je Marvel’s nieuwe film zowel in de bioscoop als op Disney+ checken, in Premier Access. Dat houdt in dat je bovenop je abonnement nog tijdelijk bij moet betalen.

Pas later kun je Black Widow zonder bijbetaling streamen op Disney+.

Allemaal leuk en aardig, maar is de actiefilm ook het checken waard? Het embargo is van de film af, en de eerste recensies stromen binnen.

Scarlett Johansson rekent af met hyperseksualisatie van Black Widow

Reviews op Rotten Tomatoes

Rotten Tomatoes verzamelt reviews van journalisten en critic, met een gemiddelde score als resultaat. De balans is opgemaakt, en Marvel zal blij zijn met het resultaat: Black Widow scoort na 100 recensies een score van 85 procent op het platform.

Dat betekent: 85 procent van alle recensies tot nu toe was positief. Slechts 15 critici waren teleurgesteld en voorzagen de Marvel-film van een onvoldoende. Op een schaal van 1 tot 10 scoort de film tot nu toe een degelijke 7.2.

Ter vergelijking: Spider-Man: Far from Home heeft een gemiddelde van 7.4 na 449 reviews en Avengers: Endgame een 8.2 na 541 reviews.

Solide actiefilm

Terug naar Black Widow. De meeste journalisten zijn het met elkaar eens dat Marvel veel te laat is met deze solofilm voor Scarlett Johansson, maar dat het desalniettemin een zeer vermakelijke en vooral opvallende achtbaanrit is. James Bond en het spionagefilm-genre worden vaak aangehaald als invloeden.

“Als actiefilm is het solide, met veel toffe set pieces om naar te staren en een bijzonder dreigende schurk in de vorm van Taskmaster… Het werkt ook verrassend goed als een op zichzelf staand verhaal,” concludeert Andrew Webster van The Verge.

Ook Dana Stevens van Slate is enthousiast: “Ik denk dat ik voor het eerst in jaren over een Marvel-titel kan zeggen dat het volgende hoofdstuk niet snel genoeg kan komen.”

Florence Pugh is de grote ster

Daarmee doelt ze, net als veel andere recensenten, op het blijkbaar indrukwekkende debuut van Florence Pugh’s Yelena, die Natasha Romanoff opvolgt in het MCU.

Black Widow is misschien niet de zwanenzang voor Natasha Romanoff die het publiek verwachtte, maar de film is een oogverblindend debuut voor Yelena van Florence Pugh, die in toekomstige films ongetwijfeld een waardige opvolger zal blijken te zijn,” aldus filmrecensent Joe Lipsett.

Negatieve geluiden

Helaas is dus niet iedereen enthousiast. Nestor Bentancor, een Spaanse filmrecensent, ergerde zich bijvoorbeeld aan het script: “Na een sterke eerste helft raakt de film ontspoord door zijn echte vijand: een slecht, tonaal afwijkend script.”

Ook Staci Layne Wilson van Fantastica Daily is niet onder de indruk: “Geweldige girlpower, en de familiedynamiek en dramatische scènes vallen op, maar de actie- en thriller-stukken versmelten tot een totaal niet memorabele montage.”

Op naar 9 juli

Oef. Laat je echter niet afschrikken door die paar critici die niet over Black Widow te spreken zijn. Voor elke (Marvel-)film zijn er negatieve recensies te vinden. Met een tussenstand van 85 procent op Rotten Tomatoes wijst alles erop dat Scarlett Johansson een afscheid van jewelste heeft gekregen.

Op naar 9 juli dus! Check in de tussentijd hier alle recensies.

Black Widow: vanaf deze datum stream je de Marvel-film gratis op Disney+

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.