Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Sport 20 apr 2020
Leestijd: 6 minuten

14 bizarre voetbalrecords die (waarschijnlijk) nooit meer verbroken gaan worden

Van het hardste schot tot de meeste supporters en van de snelste rode kaart tot de meeste goals in één wedstrijd. De voetbal geschiedenisboeken staan vol met records. Daarvan gaan er elk jaar wel weer een paar aan diggelen, maar sommigen zullen mogelijk nooit meer verbroken worden. Wij hebben veertien van dit soort onbreekbare en bizarre voetbalrecords voor je op een rij gezet.

Het mooie van dit soort lijstjes is dat ze niet alleen vol staan met bekende namen, maar ook met spelers van wie je nog nooit gehoord hebt. Mannen die in het Midden-Oosten tegen een lederen knikker trappen of in de degradatiezone van de Portugese Primeira Liga hun geld verdienen. Je hoeft maar één keer iets bijzonders te doen om (misschien wel voor eeuwig) in de recordboeken te komen.

12 bizarre en onbreekbare voetbalrecords

1. Snelste goal ooit

Vroeg op achterstand komen is nooit lekker, maar als je binnen 2,4 seconden tegen een achterstand aankijkt baal je pas echt. Dat overkwam Al Shoalah dat het in de Faisal bin Fahad Cup opname tegen Al Hilal. Aanvaller Nawaf Al Abed ramde de bal nagenoeg direct vanaf de aftrap binnen.

2. Goal van langste afstand

Scorende keepers zijn al een zeldzaamheid op zich. Toch is de enige treffer die Asmir Begović ooit maakt extra speciaal. Hij schoot tegen Southampton raak vanaf 89,15 meter. Een voetbalrecord, want nog nooit werd er in het professionele voetbal van deze afstand gescoord.

3. Hardste schot dat een goal opleverde

Het is 0-0, de allerlaatste minuut loopt en je mag vanaf randje zestien aanleggen voor een vrije trap. Wat doen je dan? Sporting Lissabon verdediger Ronny besloot gewoon zo hard mogelijk uit te halen. Resultaat: de winnende goal en een plek in de recordboeken. Zijn schot werd namelijk geklokt op 221 km/u. De moeder der kanonskogels.

4. Snelste rode kaart als invaller

Netjes warmgelopen, tactiek doorgenomen, schoenen gecheckt en je bent klaar om in te vallen. Als invaller hoop je het verschil te kunnen maken. Dat lukte Serge Djiehoua zeker, maar dan wel in negatieve zin. Drie seconden stonden hij in het veld toen de scheidsrechter een rode kaart onder zijn neus schoof. Geen voetbalrecord om trots op te zijn.

5. Snelste goal als invaller

Van een dramatische naar een heroïsche invalbeurt. Het is 2007 en het staat 1-1 tussen aartsrivalen Arsenal en Tottenham. Wenger besluit Nicklas Bendtner te brengen in de hoop een goal te forceren. Het gewenste resultaat laat niet lang op zich wachten. De Deen sprint naar voren en kopt de corner van Fabregas direct tegen de touwen. Bendtner stond op dat moment 1,8 seconden (effectieve speeltijd) in het veld.

6. Snelste hattrick en snelste vijf goals

Drie keer scoren in 90 minuten is al een bijzondere prestatie, maar het kan sneller. Een stuk sneller. Zo bewees Robert Lewandowski. De Poolse spits wist tegen Wolfsburg in slechts drie minuten en 22 seconden een hattrick te maken. Bizar, maar het wordt nog beter. Hij maakte in de volgende zes minuten nog twee goals. Dat zijn vijf treffers in negen minuten. Een ongekend voetbalrecord.

7. Goal van langste afstand met het hoofd

De meeste goals met het hoofd worden gemaakt binnen een meter of tien. Vaak is het zelfs nog dichterbij en een uitzondering van wat verder weg. Kopballen van buiten de zestien zijn al behoorlijk zeldzaam, maar wat dacht je vanaf eigen helft. Dat lukt Jone Samuelsen in 2011. Hij zette zijn hoofd op 57 meter afstand van de goal tegen de bal en zag deze vervolgens binnenrollen.

8. Meeste goals in één wedstrijd

Meer dan tien keer het net laten bollen in een seizoen is voor sommige spitsen al te veel gevraagd. Niet voor Archie Thompson. Hij slaagde er ooit namelijk in om binnen negentig minuten meer dan tien goals te maken. De Australiër was in een interland tegen Amerikaans-Samoa maar liefst dertien keer trefzeker. Het werd uiteindelijk 31-0. Dit is ook het voetbalrecord voor grootste overwinning.

9. Meeste penalty’s gemist in één wedstrijd

Martin Palermo is met 236 goals all-time topscoorder van Boca Juniors, maar ook hij had wel eens zijn dag niet. In het shirt van Argentinië miste hij ooit drie strafschoppen in één wedstrijd. Tegen Colombia mikte hij de eerste twee keer te hoog (op de lat en over) en zag hij zijn derde poging gekeerd worden.

10. Meeste rode kaarten

Als je dacht dat Sergio Ramos al een schopper was, dan ken je Gerardo Bedoya nog niet. 46 keer mocht hij vroegtijdig gaan douchen. Vaker dan welke speler dan ook. Een bijzonder voetbalrecord.

11. Meeste goals in een kalenderjaar

Een recordlijstje is niet compleet zonder Lionel Messi, maar welke prestatie van deze Argentijnse geweldenaar is het meest indrukwekkend? Wij gaan dan toch terug naar het jaar 2012. Toen wist hij tussen 1 januari en 31 december namelijk 91 keer te scoren.

12. Meeste toeschouwers bij een wedstrijd

De kans dat één van de records in deze lijst snel verbroken gaan worden, is klein. De kans dat dit voetbalrecord verbroken gaat worden is nagenoeg nihil. In WK finale van 1950 tussen Brazilië en Uruguay zaten er namelijk 199.864 supporters in Maracana. Door verbouwingen en strengere regels passen er nu nog geen 80.000 mensen in dit stadion. Tegenwoordig staat het grootste stadion in Noord-Korea. Het May Day Stadium heeft namelijk plek voor 114.000 bezoekers.

13. Meeste officiële wedstrijden

Tegenwoordig is het al een hele prestatie om als speler twintig seizoen mee te gaan. Dat was vroeger wel anders. Peter Shilton wist het namelijk 31 seizoenen vol te houden. De legendarische doelman uit Engeland kwam uiteindelijk tot 1.390 officiële wedstrijden. Hiermee verslaat hij collega doelman Rogério Ceni (al wist die wel 129 keer te scoren). Op de derde plek staat de eerst niet keeper, het brons is namelijk voor Xavi.

14. Meeste goals ooit

Geen Ronaldo, Messi, Pele, Muller of Romario. De man met de meest goals is Josef Bican. De Tsjech scoorde 805 goals in 530 wedstrijden. Ter contrast: Cristiano Ronaldo staat op 743 goals in 1.035 wedstrijden.

De mannen achter de mooiste voetbalrecords

Heb je niet genoeg aan deze voetbalrecords? Hunker je naar meer mooie verhalen? Dan hebben we goed nieuws voor je. Op Netflix kun je namelijk deze zeven prachtige voetbaldocumentaires kijken.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.