Pim Jansen
Pim Jansen Crypto 4 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Bitcoin miners onder grote druk: gaat de boel in elkaar klappen?

De Bitcoin mining-industrie komt steeds meer onder druk te staan. Met de huidige Bitcoin-koers kunnen veel miners nog maar net het hoofd boven water houden, zeker de huis-tuin-en-zolder miners. Dit heeft een aantal oorzaken.

3 factoren die de winstgevendheid van Bitcoin-minen onder druk zetten

Bovenaan de lijst prijkt een factor waar we allemaal al een tijd lang last van hebben: stijgende energieprijzen. Ook Bitcoin miners ontkomen niet aan de gevolgen. Verder zien we de treurige koers en problemen met apparatuur.

1. Prijs van elektriciteit

De prijs van elektriciteit is wereldwijd gestegen. Niet in de laatste plaats vanwege de oorlog in Oekraïne en de daaruit voortvloeiende sancties die zijn opgelegd aan Rusland. Om Bitcoin te minen is veel elektriciteit nodig. Doorgaans is dit dus alleen rendabel in gebieden waar elektriciteit relatief voordelig is, bijvoorbeeld de Verenigde Staten. Maar ook in de VS zijn de prijzen flink gestegen. Zolang de Bitcoin-koers blijft stijgen is er weinig aan de hand. Helaas bevindt de Bitcoin-koers zich al maanden in zwaar weer.

2. Dalende trend Bitcoin-koers

Hoewel de Bitcoin-koers de afgelopen dagen een opleving kent, laat de koers in 2022 vooral een dalende trend zien. De waarde van 1 Bitcoin schommelt momenteel zo rond de 30.000 dollar; flink verwijderd van de recordhoogte van 68.000 dollar die begin november 2021 werd bereikt.

3. Verouderde mining-apparatuur

Veel particuliere Bitcoin miners gebruiken relatief oude apparatuur om het digitale goud te minen. Bijvoorbeeld de Bitmain s9s. Met de huidige energieprijzen en de rekenkracht van deze verouderde machines is het niet langer rendabel om Bitcoin te minen.

Kortom, veel Bitcoin miners staan dus onder druk. Alex Brammer, Vice President for Business Development at Luxor Mining, verwacht dat de komende 12 tot 18 maanden het kaf van het koren wordt gescheiden. Of terwijl: welke Bitcoin mining-bedrijven hebben de zaakjes financieel goed op orde en welke niet? Nu de winstgevendheid van het minen van Bitcoins onder druk staat, wordt verouderde mining-apparatuur massaal te koop aangeboden. De winstgevendheid van deze verouderde apparaten is met de huidige Bitcoin-koers nihil of zelfs negatief geworden.

Goed moment om Bitcoin mining-apparatuur op te kopen?

Een aantal particuliere miners heeft al de handdoek gegooid en het verlies genomen. Dat is terug te zien in de moeilijkheidsgraad voor het minen van 1 block Bitcoins. Die is gedaald, wat duidt op minder rekenkracht (hashrate) voor het totale netwerk.

Op de hoogte blijven van de cryptomarkt? Volg deze 15 crypto accounts op Twitter

Het zullen trouwens vooral de huis-tuin-en-zolder miners zijn die afhaken. Grote Bitcoin-mining bedrijven staan over het algemeen wel nog ruim in de groene cijfers. Of dat ook nog zo is wanneer de koers verder daalt naar laag in de 20.000 dollars, is nog maar de vraag. De tijd zal het leren. Eén ding is zeker in de crypto-industrie: niets is zeker en volgende week kan de koers ook ineens weer zijn opgestegen. Misschien een mooi moment om voordelig wat van die mining apparatuur aan te schaffen?

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.