Martin de Coninck
Martin de Coninck Crypto 16 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Solo Bitcoin-miner doet het ‘onmogelijke’ en pakt fortuin

Afgelopen maandag heeft een tweede ‘solo’ Bitcoin-miner in een week tijd een nieuw blok opgelost, goed voor een beloning van 6.25 BTC. Met de huidige Bitcoin-koers staat dat gelijk aan een slordige 266.000 dollar. Dat is toch lekker verdienen.

Waarom dit zo uniek is? Nou, de kans dat zoiets een keer gebeurt is al vrij klein met één op tienduizenden. Dat het twee keer gebeurt in een tijdsbestek van een week is vrijwel onmogelijk. Zeker gezien het feit dat beide lucky winners zijn aangesloten bij dezelfde solo mining-pool.

Solo mining pool

Beide miners zijn aangesloten bij Solo CK mining pool. Het woord solo verklapt meteen het onderscheid met andere (grotere) BTC mining-pools. Normaliter sluiten miners zich aan bij een mining pool om gezamenlijk met de rest meer kans te maken om een nieuw blok op te lossen en aan de Bitcoin-blockchain toe te voegen.

De opbrengst van een nieuw blok (momenteel 6.25 BTC) wordt dan netjes verdeeld over alle deelnemers, waarbij gekeken wordt naar de hashrate (rekenkracht) die elk lid bijdraagt. Minen bij een solo mining-pool heeft als grote voordeel dat bijna de gehele opbrengst (zo’n 2% gaat wel naar de pool) van een nieuw blok naar de lucky miner gaat die het laatste stukje van de formule oplost. Nadeel is dat de kans hierop ongeveer net zo groot is als het winnen van de loterij.

Bitcoin-hashrate

Dit alles heeft te maken met de Bitcoin-hashrate; de rekenkracht die nodig is om de ingewikkelde wiskundige formules op te lossen waarmee een nieuw blok Bitcoins vrijkomt. Huis-tuin-en-keuken-miners hebben simpelweg niet genoeg rekenkracht om te concurreren met grote mining-bedrijven. In theorie niet in ieder geval.

Wie zegt dat klein gereedschap niet tot grootse prestaties kan leiden, heeft het namelijk mis. Beide solo miners hadden een zeer bescheiden rekenkracht van niet meer dan 125 terrahashes. Dus geen schuur vol met mining-rigs, maar slechts een tot drie miners. Alle leden van Colo CK mining pool hebben een gezamenlijke hashrate van 0.000072%. Dat is dan ook direct de kans dat een van de aangesloten miners een blok vrijspeelt en er solo met de buit vandoor gaat. Er zijn loterijen die betere odds bieden.

De tweede solo winnaar had zich trouwens pas twee dagen daarvoor aangesloten bij Solo CK mining pool. Waarschijnlijk wilde hij zijn geluk beproeven na het opmerkelijke nieuws van zijn voorganger. Geen slechte keuze dus.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.