Coen Grutters
Coen Grutters Motoren 5 apr 2023
Leestijd: 3 minuten

3 stijlvolle motoren voor beginners die helemaal niet duur zijn

De motor blijft groeien in populariteit. Hier volgen drie goede, veilige en betaalbare motoren die ideaal zijn voor beginnende motorrijders.

In totaal telt Nederland ruim anderhalf miljoen mensen met een motorrijbewijs. Tussen 2014 en 2023 zijn er bijna honderdduizend motormuizen bijgekomen. Vooral de laatste paar jaar gaat het hard. Het CBR heeft vorig jaar alleen al bijna 34.000 roze pasjes uitgedeeld aan kersverse motorrijders.

Betaalbare motoren voor beginners

Speciaal voor die groep hebben wij drie motoren verzameld die veilig, betaalbaar en van degelijke kwaliteit zijn. Motoren zijn over het algemeen veel beter te betalen dan auto’s, zeker als het om occasions gaat. Occasions kennen echter allemaal hun eigen, exemplarische kwaaltjes en daarom houden we het vandaag enkel bij nieuwe motoren.

1. Royal Enfield Interceptor en Continental

Royal Enfield heeft zijn imago de laatste jaren flink opgepoetst. Het merk maakt tegenwoordig kwalitatieve en betrouwbare motorfietsen die ook nog eens ontzettend scherp geprijsd zijn. Het gamma bestaat onder andere uit de Himalayan, Continental en de Interceptor. De Himalayan is een populaire, compacte adventure bike. Deze is echter een tikkeltje underpowered.

Royal Enfield Interceptor en Continental, betaalbare motoren, beginners
Royal Enfield

Vandaar dat we liever de Interceptor en Continental aanraden. De motoren zijn qua techniek nagenoeg identiek, maar waar de Continental als caféracer is vormgegeven, zit je op de Interceptor rechter op. De Interceptor koop je nieuw voor 8.899 euro. De sportieve looks van de Continental kosten 300 euro meer.

In beide gevallen ligt er een 650cc parallel twin met 47 pk tussen je benen. Een fijn en betrouwbaar blok met lekker wat koppel onderin. De motor is luchtgekoeld, wat zijn klassieke uitstraling versterkt. Bovendien heeft dit blok met zijn 270 graden-krukas een heerlijke roffel. Daarnaast heeft de motor standaard ABS, waardoor de consequenties van een flinke remacties minder groot zijn. Geeft wel zo’n lekker gevoel als starter. Neem een kijkje op de website van Royal Enfield.

2. Honda CMX500 Rebel

Stond je niet vooraan in de rij toen lange benen werden uitgedeeld, dan is de Honda CMX500 Rebel met zijn lage zit wellicht een van de beste en meest betaalbare beginnersmotern voor jou. Het 2023-model is verkrijgbaar vanaf 8.399 euro. Daarbij kun je kiezen uit een matzwarte, lichtgrijze of dieprode brandstoftank.

Honda CMX500 Rebel, betaalbare motoren voor beginners
Honda

De 471cc tweecilinder levert 46 pk en is, net als de Interceptor en Continental, met een A2-rijbewijs te besturen. Net als de genoemde Royal Enfield-motoren heeft ook deze Honda standaard ABS. Daarnaast levert de fabrikant standaard op elke Rebel een moderne ledkoplamp. Bij de klassieker ogende Royal Enfield-modellen zit die er niet bij op. Hetzelfde geldt voor het digitale instrumentarium op het stuur. Neem een kijkje op de website van Honda.

3. BMW 310 GS

Adventure-motoren zijn erg populair. De hoge, rechte zithouding zorgt voor comfort tijdens langere afstanden. Nadeel voor veel beginners is dat veel van deze motoren lomp, zwaar en erg krachtig zijn. Koning van dit segment is BMW met zijn R 1250 GS. Toch houdt het Duitse merk ook rekening met beginnende motorrijders.

BMW 310 GS, betaalbare motoren voor beginners
BMW

Het ukkie in BMW’s adventure-modelreeks is de 310 GS. De naam geeft al weg dat er geen fors motorblok tussen de wielen hangt. Het gaat om een watergekoelde 313cc eencilinder met 34 pk. Meer dan genoeg in de stad, daarbuiten zal je het motorblokje een beetje op zijn staart moeten trappen. Voordeel is wel dat de motor gemiddeld ruim 1 op 28 rijdt. Lekker zuinig, dus. Aan boord een verfijnde koppeling, zowel voor als achter een led-koplamp en wederom ABS. Voor al deze Duitse degelijkheid betaal je slechts 7.949 euro. Neem een kijkje op de website van BMW.

Al met al drie totaal verschillende, maar op hun eigen manier leuke en betaalbare motoren voor beginners. Ga vooral eens proefrijden op deze motoren om te ontdekken welke jou het beste bevalt. En check zeker ook even de nieuwe motor van Jack Daniels, gelakt met whisky.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.