Felix Decavel
Felix Decavel Reizen 12 okt 2022
Leestijd: 5 minuten

De beste klimaatneutrale citytrips: 6 verborgen parels

Om het klimaat te redden, zullen we allemaal ons steentje moeten bijdragen. Velen hebben al zonnepanelen maar naast alternatieve bronnen van energie, kunnen we ook alternatieve manieren van reizen overwegen. Wat zijn op dit moment de beste klimaatneutrale citytrips?

Eerst de spelregels. Aangezien Amsterdam volgens sommigen (lees: Amsterdammers) het centrum van het universum is, hebben we de grachtenstad als vertrekpunt genomen. Verder vermijden we ook de bestemmingen waar je zelf al kon opgekomen zijn. Geen Parijs, Londen of Berlijn te vinden dus in dit lijstje.

Vliegtuigreizen zijn uiteraard ook uit den boze. We gaan ofwel met de bus, de hogesnelheidstrein of met de slaaptrein. Op die manier kan je uitmaken of je zin hebt in een citytrip dichtbij huis of toch liever iets verder weg.

De beste klimaatneutrale citytrips met de bus

Tegenwoordig zie je de groene Flixbussen steeds vaker rondrijden in het straatbeeld. En met goede reden. Busreizen zijn niet alleen een goed alternatief voor de auto of de trein (zeker als je veel moet overstappen), maar het is ook nog eens goedkoop en een stuk comfortabeler dan een Ryanairvlucht.

Gent

Neem van het deze Vlaming aan: laat Antwerpen een keertje links liggen. Zelfs de Britse kwaliteitskrant The Guardian is lyrisch over de Belgische stad. En met goede reden:

gent, beste citytrips
(Afbeelding: Unsplash)

Op iets meer dan drie uur sta je met de Flixbus al in Gent, waar je overdag cultuur en geschiedenis kan opsnuiven, om later op de avond een kroeg of club in te duiken. Prijs: 15 tot 30 euro voor een enkel ticket.

Rijsel

Een halfuurtje verderop ligt de Franse stad Rijsel, ofwel Lille. De vierde grootste stad van Frankrijk heeft boordevol aan geschiedenis en mooie krioelende winkelstraatjes die je portemonnee helemaal leeg kunnen zuigen.

Rijsel, beste klimaatneutrale citytrips
(Afbeelding: Unsplash)

Verder kan je de avond vullen met een voetbalwedstrijd van LOSC dat al een tijdje aardig meedraait in de Ligue 1 en een aantal jaar geleden nog de titel won. Neem het van het deze Vlaming aan: het voetbal is beter in Lille dan in Gent. Prijs: 20 tot 45 euro voor een enkeltje.

Keulen

In de Duitse Rijnstad valt vanalles te beleven. Bezoek de prachtige kathedraal of ga naar het hippe ‘Belgische Viertel’, de buurt waar je een lekker speciaalbiertje kan drinken terwijl je je nieuwe vintagekledij bij elkaar aan het zoeken bent.

Keulen, citytrips
(Afbeelding: Unsplash)

De Flixbus doet er ongeveer vier uur over om Keulen te bereiken vanuit Amsterdam. Prijs: 30 tot 50 euro voor een enkel ticket.

De beste klimaatneutrale citytrips met de Thalys

We beperken ons niet tot enkel de Thalys uiteraard, maar ‘hogesnelheidstrein’ ligt niet echt lekker in de mond. Vandaar.

Brighton

Deze hippe parel aan de zuidkust van Groot-Brittannië ligt op slechts anderhalf uur treinen van Londen. Veel Britse artiesten komen hier ook tot rust als ze de hoofdstad even willen ontsnappen.

Brighton, klimaatneutrale citytrips
(Afbeelding: Unsplash)

Snuister door de vele tweedehandswinkeltjes, op zoek naar een zeldzame vinylplaat. Breng een bezoekje aan de legendarische Volksclub. Of maak een wandeling langs de prachtige pier om daarna een Premier League-match mee te pikken. Genoeg te beleven in ieder geval. Je boekt de reis best via Rome2Rio, aangezien NS Internationaal Brighton niet weet liggen. Prijs: rond de 200 euro als je met de Eurostar naar Londen reist en vanaf daar de normale trein neemt.

Reims

Champagne! Niet omdat je dit artikel aan het lezen bent, maar omdat Reims dé champagnestad van de wereld is.

Reims, klimaatneutrale citytrips
(Afbeelding: Unsplash)

Na een verplichte tour langs alle wijngaarden in de streek, kan je ook een kijkje nemen in één van de oudste kathedralen ter wereld, waar vroeger de Franse koningen gekroond werden. Tevens één van de knapste staaltjes architectuur op de planeet. Na een korte overstap in Parijs sta je met de Thalys al in 5 uur in Reims. Prijs: ongeveer 120 euro voor een enkel ticket.

Hamburg

Als iedereen naar Berlijn gaat, is de stad dan nog wel hip? Probeer anders Hamburg eens. De Duitse havenstad heeft niet alleen een bruisend nachtleven, maar ook fantastische musea in oude schepen en pakhuizen langs de vele kades.

Hamburg, klimaatneutrale citytrips
(Afbeelding: Unsplash)

Met de ICE-trein ben je ongeveer vijf uur onderweg naar Hamburg vanuit Amsterdam. Prijs: slechts 60 euro voor een enkeltje op NS Internationaal.

De beste klimaatneutrale citytrips met de slaaptrein

De reis mag dan wel lang duren, er zijn tal van voordelen aan reizen met de slaaptrein:

  • 90 procent minder CO2 uitstoot dan wanneer je vliegt
  • Mooie uitzichten
  • Geen overstap
  • Niet prijzig
  • Onbeperkte bagage
  • Je kan de benen strekken
  • Comfortabel slapen terwijl je reist

Als deze voordelen niet aantrekkelijk genoeg zijn, dan veranderen de volgende bestemmingen je mening misschien wel.

Stockholm

De Zweedse hoofdstad is een van de steden waar Amsterdam mee vecht om de titel ‘Venetië van het Noorden’ en dat is niet verwonderlijk.

Stockholm
(Afbeelding: Unsplash)

Ga naar het Vasa-museum, met het enige 17e-eeuwse schip ter wereld dat nog in z’n geheel bewaard is gebleven. Of slenter rond in Gamla Stan, het Middeleeuwse centrum van de stad. Prijs: vanaf 204 euro retour.

Wenen (of wintersport)

Gedaan met om 4u ‘s nachts vertrekken en sloten koffie naar binnen werken voor de lange autorit naar de bergen. Met een slaaptrein kan je letterlijk en figuurlijk achterover leunen terwijl de mooiste vista’s aan je voorbijtrekken. Of hou je niet van wintersport? Dan kan je ook gewoon uitstappen in Wenen.

Vienna
(Afbeelding: Unsplash)

Met de slaaptrein kom je trouwens ook veel goedkoper uit gezien de hoge brandstofprijzen. Prijs: vanaf 174 euro retour.

Praag

Game of Thrones is niet in de Gouden Stad opgenomen, maar het zou zomaar kunnen. Het stadshart van Praag is een UNESCO werelderfgoed. En met die beslissing kan je het alleen maar eens zijn:

Praag
(Afbeelding: Unsplash)

De Middeleeuwse geschiedenis druipt van elk straatje af maar ook het nachtleven staat hier centraal. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de massa brouwerijen die verspreid liggen over de hele stad. Prijs: vanaf 174 euro retour.

Nog meer klimaatneutrale citytrips

Alle prijzen en bestemmingen in het lijstje van de beste klimaatneutrale citytrips met de slaaptrein kan je vinden op de website Green City Trip. Voor de busreizen hebben we de mosterd bij Flixbus gehaald. Om te reizen met de hogesnelheidstrein raden we je aan ofwel via NS Internationaal, ofwel via Rome2Rio te boeken. Stuur ons in ieder geval een postkaartje!

Heb je nog meer reisinspiratie nodig? Check dan deze reportage over een hike-retreat op Ibiza. Of ga varen met het eerste cruiseschip waar je permanent all-inclusive kan wonen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.