Maarten Verkoren
Maarten Verkoren Reizen 26 sep 2022
Leestijd: 8 minuten

Ibiza, maar dan anders: we gingen op hike-retreat in de prachtige natuur

We togen weer eens naar Ibiza. Ditmaal niet voor de clubs of restaurants, maar om te hiken en mediteren. Ja, zo kan het ook. Onze gastschrijver Maarten Verkoren praat je bij.

Nu het in Nederland al herfst is, kun je op Ibiza nog volop genieten van zon en zee. We stegen op in de regen en landden op zonnig Ibiza, waar we samen met een bekende hike-gids de adembenemende natuur introkken. We deden meditaties in grotten aan zee, zwommen in natuurlijke zoutwater-jacuzzi’s en zagen de zon ondergaan in zee. 

Ibiza staat vooral bekend als bestemming voor liefhebbers van het uitgaansleven. Daarnaast bezoeken veel anderen het eiland juist weer voor de combinatie van zon, zee, lekker eten en shoppen. Een minder bekende derde pijler van het eiland is de natuur.

Alsof je een schilderij binnenstapt

Wat mij betreft, zou de natuur juist de belangrijkste reden moeten zijn om Ibiza te bezoeken. Binnen twee uur vliegen ben je er en kun je tientallen prachtige hikes maken waar je volledig loskomt van je drukke leven. Uiteraard kun je dit helemaal zelf doen en op eigen houtje het natuurschoon van Ibiza verkennen. Beter is het om met een hike-gids mee te gaan.

Ontvlucht het herfstweer en ga hiken in de natuur van Ibiza
De natuur is de belangrijkste reden om Ibiza te bezoeken (Afbeelding: Ibiza Hike Station)
Ontvlucht het herfstweer en ga hiken in de natuur van Ibiza
Overweldigende natuur (Afbeelding: Ibiza Hike Station)

Deze specialisten hebben alle hikes al honderden keren verkend en weten precies op welk moment en op welke plek de natuur het meest te bieden heeft. Waar moet je zijn rond zonsondergang? Waar is de natuur in de herfst het bijzonderst en waar in het voorjaar? Waar moet je heen als wind en zee te woest zijn? Of je nou van een uitdagende en technische hike houdt of juist van een wat kalmere, een hike-gids kan net het verschil betekenen tussen een deceptie en de ervaring van je leven.

Hike-retreat voor de ultieme ervaring

We kiezen Nobu Hotel Ibiza Bay als uitvalsbasis, aangezien dit hotel veelbelovende hike-retreats aanbiedt. Nobu werkt samen met een gerenommeerde hike-gids en completeert de dagen dat je hiket met de Nobu-beleving, waarbij je aan niets hoeft te denken en totaal ontzorgd wordt. Zoals bijvoorbeeld twee massages waar de masseurs de gave lijken te hebben om door mijn huid heen te kijken. Vervolgens geven ze mijn lijf precies de kneepjes die nodig zijn om me weer helemaal te doen herstellen. Dit blijkt een schot in de roos, want dit helpt me optimaal te ontspannen na de hike.

Ontvlucht het herfstweer en ga hiken in de natuur van Ibiza
Een gids toont je de mooiste plekken (Afbeelding: Ibiza Hike Station)

In de Landrover van de gids rijden we naar een van de wildste, ongereptste stukjes van Ibiza. Al snel betreden we een onvoorstelbaar verrassend landschap, hetgeen me nog het meest doet denken aan Middle Earth. Gek genoeg is het niet eens de dramatische geologie die me raakt, maar het totale gebrek aan andere mensen, voertuigen en andere niet-natuurlijke prikkels.

Ontvlucht het herfstweer en ga hiken in de natuur van Ibiza
Een zeegrot met een opening naar de hemel (Afbeelding: Ibiza Hike Station)

Totale rust. We betreden een zeegrot die me doet denken aan een scene uit Star Wars. Aan de bovenkant een grote ronde opening naar de hemel, en aan de zijkant een opening naar de zee, waar de golven voor een bijzonder concert zorgen.

Op een yoga-matje beginnen we met wat breathwork, begeleid door de lieftallige Christina Jade van Divine Vibrations. Christina is soundhealer en in het bezit van heel bijzondere klankschalen die je lichaam en geest helpen emotionele en fysieke blokkades te doorbreken.

Totale ontspanning

Ik heb geen idee wat ik hiervan moet verwachten. Ik ben totaal niet zweverig maar wel open minded, dus ga ik gewoon liggen, volg Christina’s instructies op en laat het op me afkomen. Het eerste wat me raakt, is de totale rust en vredigheid van de plek. In mijn ene oor hoor ik de golven en in mijn andere oor de kalmerende stem van Christina en de geluidsgolven van haar klankschalen.

Ontvlucht het herfstweer en ga hiken in de natuur van Ibiza
Christina maakte veel los bij me (Afbeelding: Ibiza Hike Station)

Al vrij snel begin ik ook andere sensaties te voelen. Tintelingen in mijn hele lichaam (mijn zenuwstelsel dat gedeblokkeerd wordt) en een gevoel van totale ontspanning. Daarnaast, zo realiseer ik me pas achteraf, had ik gedurende de sessie geen gedachten die me afleidden. Op ongeveer driekwart van de sessie begin ik een lichtbol te zien die telkens verandert van vorm en kleur. Een licht-psychedelische ervaring, heel mooi.

Ontvlucht het herfstweer en ga hiken in de natuur van Ibiza
Totale ontspanning (Afbeelding: Ibiza Hike Station)

Na afloop van de sessie voel ik me geweldig. Ultiem onthaast en ook verbaasd dat ik dit blijkbaar in mezelf kon oproepen, met alleen natuur, ademhaling en geluid als ingrediënten.

We wandelen (op barefoot schoenen!) verder over smalle, spectaculaire rotspaadjes, hoppend van rotsblok naar rotsblok. Ik zie zowel kratertjes met zeewater waar de zon in schittert als andere waarvan het water al verdampt was; zoutpannen. Onderweg doen we twee grotere kraters aan die de zee had veranderd in natuurlijke zoutwater jacuzzi’s, waar ik een verfrissende duik in neem. Ik heb het idee dat het zoutgehalte er hoger is dan in de zee zelf, waarschijnlijk door verdamping. Hierdoor kan ik makkelijk floaten, een heel speciale en relaxte ervaring.

Ontvlucht het herfstweer en ga hiken in de natuur van Ibiza
Laat alles los en word een met de natuur (Afbeelding: Ibiza Hike Station)

We komen bij een andere zeegrot, met meerdere spelonken die de golven op een prachtige manier echoën. Ik neem plaats voor een tweede meditatie. Direct slaag ik er weer in om geen gedachten te hebben, een heerlijk gevoel van ‘zijn’ en ‘nu’.

Exit yang, enter yin

Dit keer begin ik na een minuut of tien plots enorm te schokken en schudden en voel ik een enorme golf aan emoties opkomen. Schijnbaar ben ik het type warrior en toon ik niet snel mijn emoties, dus mijn natuurlijke reflex is om deze aanval af te slaan en de emoties te onderdrukken.

Maar een stemmetje in mijn hoofd (of was het de begeleidende stem van Christina?) verleidt me om voor één keer eens alles te laten gaan, ‘het los te laten’. Toen ik daar eenmaal aan toegaf, kwam er veel los. De emoties die loskwamen, heb ik daar achtergelaten, in die grot. Ze dienen me niet meer en bevrijd van deze last, klim ik de grot weer uit. Deze ervaring zou ik iedereen aanraden en helemaal als je een man bent die net als ik niet snel toegeeft aan zijn zachte kant.

Ontvlucht het herfstweer en ga hiken in de natuur van Ibiza
Float in een natuurlijke jacuzzi (Afbeelding: Ibiza Hike Station)

Ik voel me licht en herboren. Manuel, mijn Zwitserse hike-gids, wijst me op een schitterende klif met uitzicht op een diepblauwe zee, daaronder. Ik spring omlaag en land in het weldadig koele water.

Ontvlucht het herfstweer en ga hiken in de natuur van Ibiza
Je komt geen kip tegen (Afbeelding: Ibiza Hike Station)

De gids loodst je langs alle valkuilen

Die middag en ook de dagen erna bezoeken we nog vele schitterende hoogtepunten waarbij we genieten. Meestal van de stilte, soms juist van vogels en dan weer van de golven. Nog nooit heb ik zoveel verschillende landschappen en vergezichten gezien in zo’n korte tijd. Wat ook vermeld moet worden, is dat ik dankzij de aanwijzingen van deze gids beschutte baaitjes ontdekt heb die ik anders nooit gevonden zou hebben. Toch handig, een gids die precies weet van welke rotsen je wel en welke niet af kan springen omdat hij de diepte kent. Een gids die je wijst waar je er weer uit kan klimmen en waar je moet oppassen voor zee-egels.

Ondanks dat we aardig wat hoogtemeters hebben geklommen, voel ik me de volgende dag telkens weer helemaal opgeladen voor de volgende hike. Waarbij het natuurlijk ook wel meehelpt dat je bij Nobu Hotel compleet in de watten gelegd wordt. Zeg nou zelf, wat is er lekkerder dan na een inspannende dag een massage te krijgen en daarna aan de rand van het zwembad met een cocktail in de hand te genieten van een copieus diner? Met op de achtergrond de klanken van Ibiza-loungemuziek… Als ik mijn ogen sluit, vervaagt het Hollandse herfstweer en voel ik me weer zoals tijdens mijn hike-reis op Ibiza.

Voor meer informatie en reserveringen kun je via email contact opnemen. Check ook de website.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.