Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 8 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

Er is een gloednieuwe beste film aller tijden

Er is een gloednieuwe beste film aller tijden. Althans, als we Letterboxd moeten geloven, een online platform voor filmfanaten.

Als je wil weten of een nieuwe film zo goed is als je hoopte, dan ben je bij Rotten Tomatoes aan het juiste adres. Het hele doel van het platform is om zoveel mogelijk recensies van critici te verzamelen, om zon een soort totaalscore te berekenen. Een definitieve score die de consensus onder journalisten weergeeft, naast ook beoordelingen van het grote publiek. Een andere insteek dan IMDb, dat eerder een soort Wikipedia van de film en televisie-industrie poogt te zijn.

Letterboxd: paradijs voor filmfanaten

Voor de echte filmliefhebbers is er nog een derde, eigenlijk superieure bestemming: Letterboxd. Een sociaal netwerk voor echte filmfanaten, met per film verrassend diepgaande recensies van je medeliefhebbers en vooral een rijkdom aan gecureerde lijstjes.

De beste Franse thrillers, detectivefilms uit de jaren negentig: voor elk specifieke genre bestaat wel een lijst. Ook tof: op praktisch elke pagina staan filmposters centraal, waardoor je kunt struinen door een beeldende versie van de filmgeschiedenis.

Beste films aller tijden

Gebruikers kunnen films die ze gezien hebben aan hun profiel toevoegen, en er een sterren aan toekennen. Een beoordeling dus. Je raadt het al: dat zorgt ervoor dat er naast de bekende IMDb top 250 beste films aller tijden ook een vergelijkbaar overzicht van Letterboxd bestaat.

Het platform heeft twee varianten: een top 250 met films die meer dan 5000 keer beoordeeld zijn, en een top 50 met films die minder dan 5000 keer beoordeeld zijn. Ideaal: zo kun je naast de bekende titels ook verborgen pareltjes ontdekken. Niet de cliché blockbusters die je al duizend keer voorbij hebt zien komen op Netflix. Aanrader!

Spider-Man films bioscoop Miles Morales
Miles in Across the Spider-Verse (Afbeelding: Sony)

Spider-Man als nieuwe kampioen

We beginnen niet zonder reden over die top 250 van Letterboxd. Er is namelijk een gloednieuwe kampioen. Het platform heeft alle films erbij gepakt met meer dan 5000 beoordelingen en vervolgens stand-up specials, concertregistraties, korte films en documentaires eruit gefilterd. Dan blijft de onderstaande lijst over, met als gloednieuwe nummer 1… Spider-Man: Across the Spider-Verse! De kersverse opvolger van het baanbrekende Into the Spider-Verse draait sinds afgelopen week in de bioscopen en wordt overal de hemel in geprezen. Op Rotten Tomatoes heeft de animatiefilm een topscore van 96 procent procent. Op IMDb staat de teller zelfs op een dikke 9.1. Echt een topfilm dus.

Arme Tom Hanks

De rest van de top 50 kun je dus hieronder checken. Leuk feitje: de hoogst geplaatste films in de IMDb top 250 die in het toplijstje van Letterboxd missen zijn Forrest Gump (11 bij IMDb), The Matrix (17 bij IMDb) en The Green Mile (28 bij IMDb). Arme Tom Hanks. Nog een leuke statistiek: het ‘beste’ decennium uit de filmgeschiedenis is de jaren negentig, met 36 films. De meest succesvolle is de Japanse grootmeester Akira Kurosawa, met acht films. We hebben in ieder geval weer een waslijst aan films om aan ons kijklijstje toe te voegen!

Top 250 beste films volgens Letterboxd

De complete lijst kun je op Letterboxd checken, hieronder vind je de top 20 beste films aller tijden volgens het platform:

 1. Spider-Man: Across the Spider-Verse (2023)
 2. Come and See (1985)
 3. Parasite (2019)
 4. A Dog’s Will (2000)
 5. Harakiri (1962)
 6. The Godfather: Part II (1974)
 7. The Godfather (1972)
 8. The Human Condition III: A Soldier’s Prayer (1961)
 9. 12 Angry Men (1957)
 10. Seven Samurai (1954)
 11. The Shawshank Redemption (1994)
 12. Spirited Away (2001)
 13. Central Station (1998)
 14. High and Low (1963)
 15. City of God (2002)
 16. The Dark Knight (2008)
 17. Spider-Man: Into the Spider-Verse (2018)
 18. Yi Yi (2000)
 19. Schindler’s List (1993)
 20. GoodFellas 1990

Letterboxd

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.