Tessa Ham
Tessa Ham Crypto 12 dec 2021
Leestijd: 3 minuten

De best scorennde crypto-munt van 2021 steeg ruim 50.000%

2021 is een groot jaar geweest voor crypto. Niet alleen Bitcoin heeft meerdere records gebroken; de ene na de andere token laat krankzinnige rendementen zien. Dat zorgt er weer voor dat het een hot topic was in 2021. Zelfs tijdens etentjes bij je moeder. Maar wat is nou de best scorende crypto-munt?

Business Insider maakte een top 10 van de best scorende crypto-munten van 2021, op basis van data van Coinmarketcap. In dit artikel lichten wij de vijf best presterende toe. Benieuwd naar de trends van 2021 en de resterende vijf? Check de hele top 10 op de website van Business Insider.

De best scorende crypto-munten van 2021

Ter vergelijking: Bitcoin is sinds begin 2021 met 65 procent gestegen. Ether van Ethereum werd dit jaar vier keer zoveel waard. Ook goed om te weten: de rendementen zijn op basis van de koers op 7 december.

1. Gala

Gala is de best scorende crypto-munt in 2021 en steekt met kop en schouders boven de rest uit. Met een enorm rendement van 50.829 procent kan Gala zich terecht de nummer 1 noemen.

Gala’s volledige naam is Gala Games en de token, die draait op Ethereum, staat bekend als GALA. Het is de missie van Gala Games om ‘blockchain-games te maken die je echt wil spelen’. De GALA-token kan dan ook gebruikt worden om in-game items te kopen.

Momenteel heeft Gala maar één speelbaar spel, genaamd Town Star. Je kunt deze game een beetje vergelijken met een andere virtuele stedenbouwer, zoals Sim City. Maar er zijn nog meer games in ontwikkeling.

2. Axie Finity

Met een mooi rendement van 18.996 procent pakt token AXS van Axie Inifinity de tweede plek in beste crypto-munten van 2021. AXS kent veel overeenkomsten met GALA. Ook deze token draait op de Ethereum blockchain en kan worden gebruikt in een crypto-game.

Het Axie Finity-platform is geïnspireerd door Pokémon. Het is een vechtspel waarin spelers hun Axies kunnen fokken en trainen om tegen anderen te vechten. Spelers kunnen ook hun Axies op de NFT-marktplaats verkopen.

3. The Sandbox

Plek 3 wordt veroverd door token SAND van The Sandbox. Deze crypto-munt heeft tot en met 7 december een rendement van 14.629 procent gehad. We kunnen een duidelijke trend zien, want The Sandbox is een virtuele wereld waar spelers eigen game-ervaringen kunnen creëren, bezitten en verkopen.

Er bestaat al veel langer een non-crypto versie van The Sandbox, die te spelen is op Android en iOS. Die eerdere 40 miljoen downloads hebben een enorme community gerealiseerd voor de crypto versie van The Sandbox.

Toen Snoop Dogg eind september aankondigde zijn huis na te bouwen in de virtuele wereld en er live te gaan optreden, steeg de munt al helemaal. Als je op dat moment 1.000 dollar in de munt had geïnvesteerd, was dat nu meer dan 7.000 dollar waard.

4. Polygon

Ethereum kent een aantal grote uitdagingen, zoals hoge kosten en een traag netwerk. Nummer vier in deze lijst wil daar de oplossing voor zijn. De ontwikkelaars achter token MATIC bleken dit jaar niet de enigen te zijn die hoge verwachtingen hebben. In 2021 steeg MATIC van Polygon met 12.817 procent.

Maar wat voor oplossing wordt hier bedoeld? Polygon wil bereiken dat verschillende blockchains in staat zijn om vrij en gemakkelijk waarde en informatie uit te kunnen wisselen.

Polygon noemt zichzelf een laag-2-netwerk, het is dus eigenlijk een add-on voor Ethereum. Coinbase maakt een mooie metafoor: vergelijk het met een sneltrein op een metrolijn. Hij rijdt dezelfde route als de gewone metro, maar maakt minder stops en gaat dus sneller. In deze metafoor is Ethereum dus de normale metro en Polygon de sneltrein.

5. Terra

LUNA, de token van Terra, veroverde deze week plek 10 in de meest waardevolle crypto’s. Daarmee is de token groter dan Dogecoin, Avalanche en Shiba Inu. Sinds het begin van dit jaar steeg de munt met 11.558 procent.

We hoeven je vast niet te vertellen dat de koersen van crypto-munten nogal schommelen. Terra werkt daarom met cryptocurrencies die altijd dezelfde waarden hebben: stablecoins. Dit zijn tokens die gekoppeld zijn aan een onderliggende waarde, zoals de dollar of goud.

Hierdoor hopen de ontwikkelaars ervoor te zorgen dat betalingen met cryptocurrencies steeds meer ondersteund zullen worden. Het is namelijk logisch dat veel bedrijven zich hier nog niet aan durven te wagen als de prijzen zo volatiel zijn.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.