Martin de Coninck
Martin de Coninck Human Interest 12 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

150.000 foto’s maken 1 extreem gedetailleerde foto van de zon

De zon, ook wel bekend als ‘Sol’, is op extreem gedetailleerde wijze in beeld gebracht door fotograaf Andrew McCarthy. De bekende astrofotograaf deed dit om maar liefst 150.000 afzonderlijke foto’s te combineren.

Alle foto’s zijn geschoten vanuit z’n achtertuin in Arizona.

150.000 foto’s maken 1 foto van de zon

De afbeelding getiteld Fire and Fusion is enorm gedetailleerd en heeft een bestandsgrootte van 300 megapixels. De details op de afbeelding laten exact zien hoe de zon eruit zag op 29 november, 14:00 ’s middags. Vanuit McCarthy’s achtertuin in Florence, Arizona.

Andrew McCarthy

“Onze ster is een chaotische plasmabal” schrijft McCarthy. Plasmastromen ter grootte van een planeet sijpelen omhoog vanaf het oppervlak. Verblindende uitbarstingen van energie ontstaan in gebieden met verhoogde magnetische activiteit. Deze erupties duwen en trekken aan het zonneoppervlak en creëren fascinerende patronen in de atmosfeer. De vlekken op de afbeelding zijn zonnevlekken en de wervelingen zijn actieve gebieden, waar het magnetisch veld van de zon veel actiever is en aan het plasma trekt.

Aangepaste telescoop met speciale filters

Voor deze klus van astronomische proporties gebruikte McCarthy een aangepaste telescoop met speciale filters; een Daystar Quark Chromosphere en Baader ERF. Dit was nodig om zijn apparatuur en zichzelf te beschermen.

zon, foto's, fotograaf, details, foto
Andrew McCarthy

De foto legt trouwens niet vast wat onze ogen zouden zien in zichtbaar licht. Met voldoende bescherming en filters zouden we namelijk alleen een grote witte vlek zien. De donkere delen op de foto zijn in feite gebieden met een hogere intensiteit. In zichtbaar licht zouden deze als witte vlekken verschijnen.

Fire and Fusion kopen

De afbeelding van de zon in volledige resolutie (300 megapixel) is verkrijgbaar via de website Patreon, door lid te worden van de McCarthy’s pagina. Ook is de foto op zijn website te koop als losse editie voor 50 dollar.

zon, foto's, fotograaf, details, 1
Andrew McCarthy

Crossen we met deze NASA-motor straks over de maan?

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.