Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Popular Science 19 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

Zoveel schepen gingen ten onder in de beruchte Bermudadriehoek

Al meer dan zestig jaar lang sidderen zeelui als hun schip door de Bermudadriehoek vaart. Inmiddels claimen wetenschappers dat ze het mysterie hebben opgelost.

Het is waar dat menig schip en vliegtuig in de Bermudadriehoek − ook wel Duivelsdriehoek, Twilight Zone en Limbo of the Lost genoemd − ten onder is gegaan. Encyclopedia Brittanica becijfert dat het sinds de 19de eeuw gaat om zo’n 50 schepen en 20 vliegtuigen. Wat is er aan de hand in de Bermudadriehoek?

Legendes over de Bermudadriehoek: van zeemonsters tot aliens

De Bermudadriehoek is een gebied in de Atlantische Oceaan van een paar miljoen vierkante kilometer groot, dat zich tussen Miami, Puerto Rico en de Bermuda-eilanden bevindt.

Bermudadriehoek
(Afbeelding: Wikipedia)

Het idee dat hier vreemde dingen gebeuren dateert van 1964, toen Vincent Gaddis alle vermissingen tot dan toe verzamelde in een sensationeel artikel. Eerst liet hij nog in het midden wat er was gebeurd, maar later verzon hij er wilde verhalen over zeemonsters en aliens bij.

De verraderlijke zeeën van de Bermudadriehoek

De werkelijke reden achter de vermissingen in de Bermudadriehoek is minder mysterieus, maar nog steeds best angstaanjagend. Het gebied van de Bermudadriehoek is onderhevig aan extreme weersomstandigheden, zoals ‘witte buien’. Een overlevende van de schipbreuk van het schip The Pride of Baltimore in 1841, die ook plaatsvond in de Bermudadriehoek, beschreef zo’n ‘witte bui’ als volgt:

“Een enorm fluitend geluid brulde plotseling door de zeilen en een muur van wind raakte ons in de rug.”

Deze ‘muur van wind’ stuwde een golf van 6 meter op, die The Pride of Baltimore verzwolg en binnen enkele minuten deed zinken. Meer dan 4 dagen lang dobberde de bemanning op stukken wrakhout in zee, totdat ze werden gered door een Noors vrachtschip.

Bermudadriehoek
Een replica van the Pride of Baltimore (Afbeelding: Wikipedia)

Een andere reden dat schepen in de Bermudadriehoek in de problemen kunnen komen, is de zogeheten ‘agonische lijn’. Dit is een plek op aarde waar het echte en het magnetische noorden samenvallen, waardoor kompassen zich anders gedragen dan normaal. Soms ligt de agonische lijn binnen de Bermudadriehoek, waardoor navigeren hier moeilijker is dan elders.

Wetenschap ontrafelt het mysterie

De Bermudadriehoek is een ruim bevaren zeeroute, waardoor er in absolute getallen veel schepen en vliegtuigen ten onder zijn gegaan. Relatief gebeuren er echter niet meer ongelukken dan in andere gevaarlijke zeeën, zo concludeerden onderzoekers.

Bermuda Driehoek Mythe
(Afbeelding: Pexels)

Meteorologisch gezien kan het spoken in de Bermudadriehoek, maar verder is er niets bovennatuurlijks aan de hand. Alle wilde verhalen komen uit de dikke duim van Vincent Gaddis, een clickbait-koning avant la lettre.

Meer ontmantelde mythes

Kun je niet genoeg krijgen van de onttovering van de wereld? Lees dan hier 10 mythes over het menselijk brein.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.