Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Gezondheid 1 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

Zo verbetert je zaadkwaliteit en red je de mens van zijn ondergang

Met de afname van zaadkwaliteit in het huidige tempo is de gemiddelde man tegen 2050 onvruchtbaar. Dit is je kans om wat voor de mensheid te betekenen. Grapefruits, gewichtheffen en meer tips voor je vruchtbaarheid.

In 1970 zaten er nog 100 miljoen spermacellen in 1 milliliter zaad, tegenwoordig zijn dat er maar 49 miljoen. Ach, dat zijn er nog steeds meer dan genoeg, denk je misschien. Volgens wetenschappers heb je echter 40 miljoen zaadcellen nodig voor fatsoenlijke vruchtbaarheid. We naderen een kritieke grens. In alle balzakken ter wereld zouden alarmbellen af moeten gaan. Valt het tij nog te keren, of vragen we binnenkort aan de laatste impotente mens om het licht uit te doen?

Achteruitgang van zaadkwaliteit

De reden waarom de kwaliteit van menselijk sperma zo hard achteruit holt, is niet een-op-een aan te wijzen. Wel vermoeden wetenschappers dat het iets met vervuiling te maken heeft. Hierbij denkt men aan bepaalde chemicaliën (zoals ftalaten) of stoffen die vrijkomen bij fossiele verbranding (zoals zwarte koolstof). Blootstelling hieraan zorgt voor veranderingen in onze hormoonhuishouding, en dit zou vervolgens weer de zaadkwaliteit beïnvloeden.

Het slechte nieuws is dat deze achteruitgang sinds 2000 in een stroomversnelling is geraakt. Elk jaar opnieuw rolden er in de gemiddelde testikels 2,2% minder zaadcellen van de lopende band dan het jaar daarvoor. Het goede is dat we steeds meer schadelijke chemicaliën verbieden en dat we fossiele brandstoffen aan het uitfaseren zijn. In theorie zouden we de achteruitgang van onze spermakwaliteit dus een halt toe moeten kunnen roepen. Het klinkt misschien wat dramatisch, maar je zou kunnen zeggen dat de mensheid zich in een race tegen de klok bevindt.

Gewichtheffen en andere tips voor goed zaad

Momenteel kampt een zesde van de stellen met vruchtbaarheidsproblemen. Hiervan ligt in een derde van de gevallen het probleem bij de man. Jezelf helemaal afsluiten van blootstelling aan chemicaliën of fijnstof is helaas onmogelijk, maar er zijn wel andere dingen die je kunt doen om je zaad in de best mogelijke conditie te houden.

De belangrijkste tips voor vruchtbaar mannelijk zaad worden al sinds jaar en dag door moeders aan hun zonen meegegeven (misschien omdat ze graag oma willen worden). Niet roken, gezond eten en niet te veel drinken worden allemaal gelinkt aan vruchtbaar zaad.

Het regelmatig optillen van zware objecten verhoogt, volgens wetenschappelijk onderzoek onder 1.500 respondenten, ook de concentratie van zaadcellen. Moeten we toch dat gewichtheffen maar eens leren van Jake Gyllenhaal.

Een ander wapen in de strijd tegen slecht zaad is vitamine C. Vitamine C bevordert namelijk de spermaproductie. Lees hier hoe je op slimme manier aan vitamine C komt. Naast fruit worden noten en vis ook aangeschreven als goede voeding voor je zaadkwaliteit.

Vroeg beginnen

De laatste tip voor goede spermakwaliteit: vroeg beginnen. Ooit dacht men dat het alleen voor vrouwen gunstig was om op jonge leeftijd kinderen te krijgen, maar tegenwoordig weten we dat dit ook voor mannen geldt. Hoe ouder je bent, hoe slechter de kwaliteit van je zaad – zo stellen wetenschappers in een artikel van de BBC.

Kortom: veel grapefruits eten, niet roken, gewichtheffen en vroeg beginnen. Doe je het niet voor jezelf, doe het dan voor de mensheid!

Oxford AcademicPubMedUChicago MagazineOxford Acadamic

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.