Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Tech 12 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Dit futuristische wapen uit Dune zien we binnenkort in Oekraïne

Zowel het Westen als Rusland hebben een futuristisch wapen uit Dune in ontwikkeling. Zien we binnenkort lasers op het slagveld in Oekraïne?

We zullen niet snel thopters over de ruïnes van Oost-Oekraïne zien vliegen of soldaten met een energieschild door loopgraven zien rennen. Een ander futuristisch wapen uit Dune is echter volop in ontwikkeling. Rusland schijnt al een paar voertuigen rond te hebben rijden die uitgerust zijn met een laser, maar erg zichtbaar zijn ze nog niet. Een NAVO-land lijkt verder te zijn met de ontwikkeling. 

Niet alles uit Dune is sciencefiction: de laser komt eraan

De inzet van lasers zingt al langer rond op het slagveld. In 2022 kondigde Vladimir Poetin het gebruik van een laser met de naam Peresvet aan in de Oekraïne-oorlog, die satellieten kon ‘verblinden’ en drones uit de lucht kon schieten. Zelensky maakte het wapen belachelijk en vergeleek het met het Wunderwaffe uit de Tweede Wereldoorlog – een geheim wapen van de Nazi’s dat er uiteindelijk nooit kwam.

laser-dune-oekraine-oorlog-1
Ook de VS en Israël zijn ver gevorderd in de ontwikkeling van laserwapens. Hier zie je een oud Amerikaans model. (Afbeelding: Wikimedia)

Nu presenteert Engeland zijn eigen laser, die de naam Dragonforce heeft gekregen. Zelensky zat ernaast. De laser is een stuk echter dan het Wunderwaffe of de overige futuristische wapens uit Dune.

De inzet van lasers in de Oekraïne-oorlog

In tegenstelling tot in de films van Dune, zullen lasers in Oekraïne alleen defensief worden ingezet. Men acht ze vooral bruikbaar om vijandige raketten of (zelfmoord-)drones mee uit de lucht te schieten. Nu gebeurt dit nog met defensieve raketten, maar dit kost klauwen met geld. Een laser tien seconden lang laten vuren kost net zoveel als een uur lang een terrasverwarmer aanzetten. Hoewel dat ook best duur is (een euro of 12), is dit voor een oorlogswapen natuurlijk spotgoedkoop. 

In een persbericht dat door de regering van Engeland naar buiten werd gebracht, stelt men dat de laser in staat zal zijn om een munt van één pond op een kilometer afstand te kunnen raken. Bovendien zal de Dragonforce vuren met de snelheid van het licht. Raketten en drones worden onschadelijk gemaakt door ze doormidden te snijden of door de explosieve lading voortijdig tot ontploffing te brengen. Een nadeel van de lasers is dat ze alleen effectief zijn bij helder weer. Zodra bewolking of mist in de lucht hangt, heb je er niks meer aan.

Toch liever een thopter?

Geen van beide partijen heeft helaas een thopter in ontwikkeling, maar LEGO wel! We schreven erover in dit artikel.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.