Alrik de Jong
Alrik de Jong Popular Science 18 jan 2024
Leestijd: 3 minuten

De voorspellingen uit 1924 over 2024 zijn hilarisch en absurd

In 1924 zijn veel voorspellingen gedaan over hoe het leven er in 2024 zou uitzien. En die zijn met terugwerkende kracht hilarisch.

Logisch, want van technologie was nog nauwelijks sprake en de auto was net met een opmars bezig. Wisten zij veel dat wij nu de hele dag voorovergebogen naar een telefoon zitten te kijken, zelfs in het verkeer. De voorspellingen zijn hoe dan ook tamelijk absurd, net zoals onze voorspellingen voor 2124 dat waarschijnlijk zijn.

Voorspellingen uit 1924 over 2024

Maar we blijven nog even in het heden en verleden. Dankzij onderzoeker Paul Fairie van de Universiteit van Calgary, die deze juweeltjes van toekomstvoorspellingen op X (voorheen Twitter) heeft gedeeld, kunnen we de verheven visioenen van onze voorouders bekijken. Een soort Barbarella (1968), maar dan anders.

* In de meeste X-embeds sluit het onderste artikel aan op het tussenkopje. Op een andere manier is dit niet te embedden.

1. Bedden die kinderen wakker schudden

In 1924 stelde de Leicester Mercury zich een wereld voor waarin wekkers vervangen zouden worden door bedden, die kinderen op de grond zouden werpen om hun dag te beginnen.

2. Films brengen wereldvrede

In 2024 weten we dat de meest romantische van alle voorspellingen uit 1924 niet bepaald is uitgekomen.

3. Paarden zijn verdwenen

Professor EL Furlong van de Universiteit van Zuid-Californië had een somber visioen over 2024 voor liefhebbers van paarden. Hij voorspelde dat ze zeldzaam zouden worden en misschien alleen in dierentuinen te zien zouden zijn.

4. Snelwegen in de lucht

Dit soort voorspellingen zie je nog steeds in sciencefictionfilms, maar in 2024 zijn snelwegen met drie hoogteniveaus nog niet bepaald de standaard. De Zweedse architect Ben Bjorkson voorzag als eerst wegen met meerdere niveaus, wolkenkrabbers met auto-ingangen, bewegende trottoirs en ondergrondse vrachtsystemen.

5. Benen van mannen worden overbodig

Veel voorspellingen over 2024 gingen in 1924 over de auto. Een merkwaardig toekomstbeeld binnen dit genre was dat mannen zo afhankelijk zouden worden van auto’s dat hun benen zouden atrofiëren en dat de maatschappij zich alleen nog maar zou bewegen op gemotoriseerde apparaten. Het treurige feit is dat dit nu wel met onze hersenen gebeurt.

6. Vrouwen zijn superieure dansers en atleten

We blijven binnen de categorie stereotypering. Waar mannen alleen autoreden, waren vrouwen gemaakt om te dansen. Van “het meisje van morgen” werd verwacht dat ze atletisch superieur zou zijn, vooral in dans, waarvan werd verwacht dat het een veel voorkomende sport zou zijn in 2024. Ze zou ook alert en intellectueel zijn en liefde en goede wil uitstralen, zoals je leest in het krantenartikel ‘Daughter of Terpsichore’.

7. Interplanetair reizen even makkelijk als trans-Atlantisch

Een van de voorspellingen uit 1924 was ook dat interplanetair reizen in 2024 net zo gewoon zou zijn als trans-Atlantische reizen, waardoor andere planeten ultieme vakantiebestemmingen zouden worden. Op vakantie in de ruimte mag dan al mogelijk zijn, een retourtje Mars zit er voorlopig nog niet in. Wordt wel aan gewerkt, door Elon Musk.

8. 75 is het nieuwe 25

De Britse politicus Sir Howard Kingsley Wood voorspelde een toename van de gemiddelde levensverwachting van 100 jaar in 2024 ten opzichte van 1924. Op een leeftijd van 75 jaar zouden mensen in de bloei van hun leven worden beschouwd, wat het concept van veroudering opnieuw zou definiëren.

9. Ringen van suiker in plaats van diamant

Omdat de voorraad diamanten op aarde in 2024 wel uitgeput zou zijn, werden synthetische edelstenen gemaakt van suiker aangeprezen als een alternatief voor verlovingsringen.

Nog veel meer hilarische voorspellingen uit 1924 over het leven in 2024 zie je in dit lijstje op X. Een aantal komt overigens nog aardig in de buurt.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.