Felix Decavel
Felix Decavel Geld & Carrière 6 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Belastingaangifte en WOZ: 1 minuut kan je 300 euro opleveren

Tijd voor de belastingaangifte van 2022. Of heb je met een bang hart de WOZ-beschikking van de gemeente afgewacht? Misschien kan je wel bezwaar aantekenen en 300 euro minder betalen. Behalve een minuut van je tijd kost het niets.

Dankzij ons artikel over drie veelgemaakte fouten in je belastingaangifte 2022 loop je al minder geld mis dan eerst. Woningeigenaren vergeten namelijk vaak dat notariskosten, eventuele taxatiekosten en bijvoorbeeld bemiddelingskosten voor de hypotheekadviseur allemaal aftrekbaar zijn.

En soms schat de gemeente de WOZ-waarde van een woning hoger in dan het geval is, waardoor je te veel belasting moet betalen. Dan kan het de minimale moeite lonen om bezwaar aan te tekenen tegen de beschikking. Dit geldt ook voor huurders, die met een lagere WOZ-waarde minder huur moeten betalen. Hoe doe je dit? En is het echt zo gepiept?

Bezwaar tegen WOZ kan 300 euro opleveren

Als je alvast de belastingaangifte voor 2022 wilt invullen maar er nog geen WOZ-waarde ingevuld is, dan dien je de beschikking van de gemeente te gebruiken die je begin vorig jaar ontvangen hebt.  Maar de gemeente laat computers de WOZ-waarde schatten en die is vaak te hoog. De kans bestaat dus dat je teveel belasting betaalt. Want hoe hoger je WOZ-waarde, des te meer je moet betalen.

Commerciële bedrijven als WOZwet.nl en wozverminderen.nl berekenen gratis en voor niets wat de daadwerkelijke WOZ-waarde van je (huur)woning is. Aan de hand van meer dan 100 verlagende factoren zoeken juridische specialisten uit of je gemeente een te hoge inschatting heeft gemaakt. Het kan zelfs voorkomen dat je met terugwerkende kracht over vorige jaren geld terugkrijgt. Volgens WOZwet.nl besparen mensen gemiddeld 300 euro per jaar wanneer bezwaar aangetekend wordt tegen de WOZ-beschikking.

Staatssecretaris Van Rij van Fiscaliteit en Belastingdienst loopt in ieder geval niet hoog op met deze toename in bezwaren, aangezien dit gemeentes veel geld kost vanwege de te vergoeden proceskosten. Maatregelen zullen er komen, al zijn die voornamelijk tegen de bedrijven gericht. Gemeentes vragen ook om zelf bezwaar aan te tekenen, buiten de bedrijfjes om. Hoe dan ook zijn de WOZ-waardes dit jaar met gemiddeld 17 procent gestegen dus kan 300 euro meer of minder in je belastingaangifte van 2022 al heel wat verschil uitmaken. En al zeker als het  geen geld of tijd kost.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.