Jana Witteman
Jana Witteman Geld & Carrière 23 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

Belastingaangifte 2022 in 7 essentiële punten die je geld opleveren

Mocht het je ontgaan zijn: je kunt sinds 1 maart 2023 je Belastingaangifte 2022 indienen. En waarschijnlijk heb je dat nog niet gedaan. Wees gerust, het kan nog tot 14 juli 2023. We zetten de meest essentiële en vergeten onderdelen op een rij, waarmee je behoorlijk wat geld kunt terugverdienen of besparen.

Voor veel mensen in loondienst staat de aangifte al zo goed als volledig ingevuld. Maar check toch echt even de onderstaande punten, want de Belastingdienst weet veel, maar lang niet alles.

Belastingaangifte 2022

Voor een reeks verhalen spraken we met belastingexpert Tosca Voogd van de BelastingBespaarders, die ons op verschillende vlakken heeft geholpen. Hierbij een handige samenvatting. Voor meer informatie klik je door naar het betreffende artikel.

De basis: documenten en aftrekbare kosten

Het is belangrijk om je goed voor te bereiden, voordat je begint met het invullen van de Belastingaangifte 2022. Dat begint bij je documenten. “Per situatie zijn de documenten verschillend, maar er is een aantal dingen dat iedereen nodig heeft om aangifte te kunnen indienen”, zegt Voogd. “Je hebt in ieder geval je DigiD inloggegevens nodig, je BSN-nummer, een jaaroverzicht van de bank en de jaaropgave van een eventuele werkgever.” Heb je een eigen woning? “Dan heb je ook het jaaroverzicht nodig van de hypotheek en de WOZ-waarde van de woning.”

Belastingaangifte 2022: dit is de basis om geen geld te laten liggen

Daarnaast is er een aantal wijzigingen doorgevoerd wat betreft de aftrekbare kosten, zoals zorgkosten, hypotheekkosten, lijfrentekosten en studiekosten. Lees in dit artikel alles over de documenten en veranderende aftrekbare kosten in de Belastingaangifte 2022.

Voorkom dat de aangifte jou 5.514 euro kost

De belastingdienst is wat strenger geworden wat betreft aangifteverzuim en -vergrijp. Er zijn verschillende boetes, die kunnen oplopen tot 5.514 euro. Lees in dit artikel hoe je die voorkomt. Als je voor 14 juli 2023 de Belastingaangifte 2022 indient, zit je sowieso goed. Weet dat je jouw aangifte achteraf ook nog kunt aanpassen.

Zo voorkom je dat de Belastingaangifte 2022 jou 5.514 euro kost

Vergeten zorgkosten die geld opleveren

De Belastingdienst weet in veel gevallen meer dan we denken, maar het is ook weer geen alleswetende robot. Zo is de dienst in veel gevallen vaak niet op de hoogte van gemaakte zorgkosten, waardoor veel mensen ze vergeten in te vullen. Op dit punt laten veel Nederlanders geld liggen volgens Voogd. Check hier de vergeten zorgkosten, het drempelbedrag en de voorwaarden.

Belastingaangifte 2022: deze vergeten zorgkosten leveren geld op

Wel of geen fiscaal partner: zo verdien je 2.534 euro

“Een optimale verdeling tussen fiscaal partners kan een hoop geld schelen of zelfs opleveren”, zegt Voogd. Lees hier alles over strategische vermogensverdeling, combinatiekorting, aanrechtkorting en andere voorwaarden. Kan je zomaar 2.534 euro opleveren.

Fiscaal partner in Belastingaangifte 2022: zo verdien je 2.534 euro

Spaargeld en vermogen

Waar de vermogensgrens in 2022 nog gelijk was aan 50.650 euro, is dit vanaf 2023 opgeschoven naar 57.000 euro. Heb je een fiscaal partner? Dan mag je de genoemde bedragen verdubbelen in je Belastingaangifte 2022. Lees hier meer.

Belastingaangifte 2022: zoveel spaargeld mag je ‘gratis’ bezitten

Drie veel gemaakte fouten

We vroegen Tosca Voogd ook wat de meest gemaakte fouten zijn, waardoor Nederlanders mogelijk geld laten liggen in de Belastingaangifte 2022. Kort gezegd worden de meeste fouten gemaakt omtrent een eigen woning, fiscaal partnerschap en vermogen of schulden. Lees daarover meer in dit artikel.

3 fouten in je Belastingaangifte 2022 waardoor je geld misloopt

300 euro besparen met WOZ-bezwaar

Heb je met een bang hart de WOZ-beschikking van de gemeente afgewacht? Misschien kan je wel bezwaar aantekenen en 300 euro minder betalen. Behalve een minuut van je tijd kost het niets. Lees meer in dit artikel.

Belastingaangifte en WOZ: 1 minuut kan je 300 euro opleveren

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.