Jana Witteman
Jana Witteman Geld & Carrière 18 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

Belastingaangifte 2022: deze vergeten zorgkosten leveren geld op

Sinds 1 maart kun je de Belastingaangifte 2022 weer indienen. Ook als je geen aangiftebrief hebben ontvangen, zou je zomaar eens geld terug kunnen krijgen. Ook als het gaat om fiscaal partnerschap of een te hoge WOZ-waarde laten veel mensen geld liggen. Maar waar je dit jaar in het bijzonder op moet letten? De zorgkosten.

De Belastingdienst weet in veel gevallen meer dan we denken, maar ook zij weten niet alles. Zo zijn ze in veel gevallen vaak niet op de hoogte van gemaakte zorgkosten, waardoor veel mensen ze vergeten in te vullen. En laten die kosten nu net aftrekbaar zijn van het belastbaar jaarinkomen. Hoe lager het jaarinkomen, des te minder inkomstenbelasting je betaalt en hoe lager de premie volksverzekeringen (en dat zou dus zomaar geld kunnen opleveren).

Aftrekbare zorgkosten in je Belastingaangifte 2022

In Nederland zijn er allerlei kosten die je van het jaarinkomen kunt aftrekken. Daarmee verminder je dus het belastbare inkomen, wat juist weer geld kan opleveren. Het allerbelangrijkste als het gaat om deze aftrekposten? Bewaar de betalingsbewijzen goed. En secuur, want vervaagde of onleesbare bonnen zijn voor De Belastingdienst niet geldig als betalingsbewijs.

Deze zorgkosten zijn aftrekbaar

Tandartskosten, steunzolen (en andere hulpmiddelen), een kunstgebit, kosten voor de fysiotherapeut, verpleging in een ziekenhuis of een andere zorginstelling en voorgeschreven medicijnen zijn voorbeelden van aftrekbare zorgkosten. Ook aftrekbaar zijn de reiskosten van en naar het ziekenhuis of dieetkosten (mits het gaat om een dieet dat op de dieetlijst van De Belastingdienst staat). Omtrent ivf-behandelingen bestaat de nogal wat onduidelijkheid: deze kosten zijn namelijk alleen aftrekbaar in het geval van medische noodzaak.

Waar ook veel verwarring over bestaat zijn de kosten voor een bril. Deze kosten zijn namelijk niet aftrekbaar. Dat zit zo: alle kosten omtrent het gezichtsvermogen – dus ook lezen of een laserbehandeling – kunnen niet van het belastbaar inkomen worden afgetrokken in je Belastingaangifte 2022.

Voorwaarden zorgkostenaftrek

Onder bepaalde voorwaarden kunnen zorgkosten dus doorgaan als aftrekpost. Als zorgkosten onder het verplichte of vrijwillige eigen risico vallen, kun je ze in geen geval aftrekken. Daarnaast moeten alle kosten noodzakelijk zijn: belangrijk dus om doorverwijzingen van artsen te bewaren. Je kunt alleen kosten aftrekken die je het afgelopen jaar hebt gemaakt. Krijg je een deel van de kosten al vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering? Dan zijn die kosten ook niet meer aftrekbaar.

Zorgkosten boven het drempelbedrag

Zorgkosten zijn aftrekbaar als deze hoger zijn dan het drempelbedrag dat door de Belastingdienst is vastgesteld. Dit bedrag is inkomensafhankelijk. Tot een verzamelinkomen van 8.093 euro per jaar is de drempel gelijk aan 151 euro. Is het jaarinkomen tussen de 8.093 euro en 45.695 euro? Dan is de zorgkostendrempel gelijk aan 1,65 procent van het inkomen. Verdien je jaarlijks meer dan 45.695 euro? Dan moeten de zorgkosten hoger zijn dan 753 euro, plus daarbovenop 5,75 procent van je jaarinkomen.

Om te weten hoe hoog het bedrag is dat je terug kunt krijgen, is het belangrijk om je Belastingaangifte 2022 in te dienen. Meer weten over de exacte zorgkosten die je kunt aftrekken? Bekijk dan het overzicht van De Belastingdienst.

Belastingaangifte 2022: dit is de basis om geen geld te laten liggen

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.