Jana Witteman
Jana Witteman Geld & Carrière 3 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

Fiscaal partner in Belastingaangifte 2022: zo verdien je 2.534 euro

Tijd om je Belastingaangifte 2022 te doen. Maar vóórdat je de boel opstuurt, is het verstandig om de juiste documenten te verzamelen én de veelgemaakte fouten waardoor je geld misloopt onder de loep te nemen. Daarnaast bestaat er flink wat onduidelijkheid omtrent fiscaal partnerschap. Ben je nou wel of geen fiscaal partner? En hoe sla jij je slaatje uit fiscaal partnerschap?

Check onderaan dit artikel of je wel of geen fiscaal partner hebt. Manners vroeg Tosca Voogd van BelastingBespaarders welke voordelen van fiscaal partnerschap vaak over het hoofd worden gezien.

Fiscaal partner en de Belastingaangifte 2022

Fiscaal partnerschap is een mogelijke valkuil waardoor je geld kunt mislopen, maar je kunt er vooral ook winst uit halen. De voordelen zetten we op een rij. Vergeet vooral de combinatiekorting niet te checken.

Combinatiekorting

Voor mensen met een fiscaal partner is er vaak een hoop winst te behalen, stelt Voogd. “Een optimale verdeling tussen fiscaal partners kan een hoop geld schelen of zelfs opleveren”, zegt Voogd. “Werken bijvoorbeeld beide partners, woont er in huis een kind dat jonger is dan 12 jaar én heb je een lager arbeidsinkomen dan je fiscaal partner? Dan kun je in aanmerking komen voor de inkomensafhankelijke combinatiekorting.” De hoogte van de heffingskorting is afhankelijk van het arbeidsinkomen, maar bedraagt bij een inkomen vanaf 27.350 euro op jaarbasis al 2.534 euro.

‘Aanrechtkorting’

Daarnaast is er in de Belastingaangifte 2022 ook winst te behalen voor partners waarbij één van de twee niet werkt. “Dan kun je in aanmerking komen voor een heffingskorting”, legt Voogd uit. “Die korting is in de afgelopen jaren wel behoorlijk afgebouwd, maar nog steeds kan dat dit jaar een kleine 200 euro schelen. Voor personen die geboren zijn vóór 1963 is dit bedrag nog een stuk hoger: zij kunnen nog in aanmerking komen voor de volledige korting van zo’n 3.000 euro. In de volksmond wordt dit enigszins respectloos ook wel de ‘aanrechtkorting’ genoemd.” Vanaf 2023 is de ‘aanrechtkorting’ volledig afgebouwd voor mensen die vóór 1963 geboren zijn.

Vermogen strategisch verdelen

Hebben jij en je partner samen een vermogen dat boven de vermogensgrens uitkomt? Dan kun je er als fiscaal partners voor kiezen om het vermogen strategisch te verdelen. Zo voorkom je tijdens je Belastingaangifte 2022 onnodig hoge kosten wat betreft de vermogensbelasting. “Heeft één van beide partners bijvoorbeeld 80.000 euro spaartegoed en de ander 10.000 euro? Dan kom je op een gezamenlijk spaartegoed van 90.000 euro, wat nog binnen de grens van vermogensbelasting valt.”

Ook goed om te weten: ben je getrouwd aan het eind van 2022? Dan kun je alsnog voor het gehele jaar doorgaan als fiscaal partners.

Voorwaarden voor fiscaal partnerschap

Ben je getrouwd of zijn jij en je partner een geregistreerd partnerschap aangegaan? Dan is het helder: jullie zijn fiscaal partner van elkaar. Woonden jullie al samen vóórdat je het geregistreerd partnerschap aanging? Dan ben je al fiscaal partners vanaf het moment dat je dat jaar samen stond ingeschreven op het adres. Niet getrouwd of geregistreerd partner? Dan kun je alsnog fiscaal partners zijn, mits je op hetzelfde adres bent ingeschreven en bijvoorbeeld samen een kind hebt, een kind van de ander hebt erkend of een notarieel samenlevingscontract heb getekend.

Belastingaangifte 2022: dit is de basis om geen geld te laten liggen

Twijfel je voor het invullen van de Belastingaangifte 2022 nog of jij een fiscaal partner hebt? Lees via de Belastingdienst meer over de exacte voorwaarden.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.