Dennis Mons
Dennis Mons Hebbedingen 13 apr 2023
Leestijd: 3 minuten

BBQ-weer op komst: 3 betaalbare alternatieven voor een Green Egg

De lente is al even begonnen, maar de weergoden lagen nog te slapen. Maar echt, er komt BBQ-weer aan. Veeg de spinnenwebben maar vast van je barbecue. Of nog beter: bestel direct een betaalbaar alternatief voor een Green Egg.

Tot aan het weekend is het nog wisselvallig en met 10 tot 13 graden vrij koud voor de tijd van het jaar. In de loop van het weekend wordt het droger en gaat de temperatuur omhoog. Zo kan het zondag in een groot deel van het land ruim 15 graden worden.

BBQ-weer in aantocht

Na het weekend wordt er geen regen meer voorspeld, wordt het flink zonnig en stijgt het kwik verder, om uit te komen tussen de 14 en 19 graden. In het zuidoosten kan in de loop van de week mogelijk zelfs de 20 graden worden bereikt. “In combinatie met veel zon en weinig wind is het volgende week heerlijk terrasweer”, aldus Weeronline. Het weerbureau verwacht wel zonkracht 4 en raadt mensen die lang buiten zijn aan zich in te smeren met zonnebrand.

Wij noemen terrasweer overigens liever barbecueweer. Hoewel het in het park ontzettend ontspannend is om op een aluminiumbakplaatje wat worstjes, champignons en asperges te bakken, gebeurt het echte barbecueën toch wel op een propere grill. Een van de populairste barbecues is zonder enige twijfel de Green Egg. Die kost je qua instapmodel zo’n 1.700 euro en de prijzen lopen op tot 5.000 euro, met een reeks aan accessoires. Koopje zou je denken, als je 150K per maand verdient.

Betaalbare Green Egg-alternatieven

Wij plebs doen het met iets minder, lekker grillen in de tuin hoeft niet meteen een vermogen te kosten. Er zijn uitstekende alternatieven voor de fameuze Green Egg. We zetten er een aantal op een rij.

1. The Bastard

Ogenschijnlijk is The Bastard een bastaard van The Green Egg. Feitelijk is het ook een kamado-grill. Hij is voor zo’n 600 euro ook redelijk betaalbaar. Let wel, dit is de prijs voor het compacte instapmodel. Hierbij moet het gezelschap niet té groot zijn. Of ze moeten gewoon langzaam eten. Deze grill kan zo’n vier à vijf mensen per keer onderhouden. het ventilatierooster bovenop is gemaakt van gietijzer en het grillrooster is van roestvrij staal. Deze luxe barbecue is ook te koop in grotere maten, allemaal relatief betaalbaar. Bekijk hier het hele assortiment.

Cute bastard (Afbeelding: Urban)

2. Grill Guru

Dit betaalbare alternatief voor een Green Egg komt in drie maten: lekker compact, middelmaat en (waarschijnlijk) enorm. Het voordeel van dit ei is dat de producent een garantie biedt van zo’n twintig jaar op belangrijke componenten zoals scharnieren en poten. Ook deze barbecue heeft een thermometer en luchtinlaat. Kleine kanttekening: de compactversie krijgt geen onderstel meegeleverd. Daar gaan je poten. Te koop vanaf 429 euro.

barbecue
Uitstekend betaalbaar alternatief voor een groen ei. (Afbeelding: Grill Guru)

3. Yakiniku Grill

We geven graag toe: zelfs de Yakiniku Grill is verre van goedkoop. Sterker nog, de kleinste versie tikt al bijna de 500 euro aan. De Japans klinkende barbecue heeft in ieder geval wél een onderstel en is mee te zeulen naar feesten en partijen. Belangrijk detail: je moet wel romantisch ingesteld zijn. De Yakiniku Grill is geschikt voor twee tot drie personen. Perfect voor een barbecue met je date.

Yakinuki barbacue
Betaalbare Yakinuki-barbecue (Afbeelding: Yakuniki)

Skills voor een kamado-barbecue

Hoewel we zelf voorstander zijn van smoking grills, heeft de kamado (zo’n Green Egg-achtig ding dus) een enorm voordeel. Door de keramiek wordt eten sneller bereid en behoudt het zijn smaak. Het materiaal warmt zich op en houdt die hitte ook vast. Het is meer een kookapparaat dan een barbecue. Zo kun je de temperatuur exact bepalen. Hieronder een aantal skills die belangrijk zijn.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.