Coen Grutters
Coen Grutters Auto's 21 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

Als occasion koop je deze elektrische auto nu al 23 procent goedkoper

Chinese EV-merken voeren de prijsdruk flink op. Ook BYD biedt in Nederland een aantal relatief betaalbare modellen aan. Inmiddels vind je deze jong gebruikte elektrische auto’s ook al als voordelige occasion.

Elektrisch rijden wordt steeds betaalbaarder. Zo is afgelopen week nog deze Tesla Model S-concurrent plotsklaps tienduizenden euro’s goedkoper geworden in ons land. Ook in kleinere segmenten verschijnen steeds meer betaalbare EV-modellen

BYD Atto 3 voordelige occasion na afschrijving

De Chinese autogigant BYD probeert ook met tamelijk goedkope elektrische auto’s de Nederlandse automarkt te veroveren. Het goedkoopste nieuwe model is de Dolphin met een WLTP-range van 427 kilometer, die je vanaf 29.990 euro koopt. Daarboven staat de Atto 3, een grotere EV die je vanaf een kleine 38.000 euro koopt.

BYD Atto 3 occasion elektrische auto EV tweedehands auto
(Afbeelding: Autowereld / Louwman Dreams Eindhoven)

Inmiddels vind je dit EV-model ook al als occasion, waarbij je minder diep in de buidel hoeft tasten. Op verkoopsite Gaspedaal.nl vinden we twee exemplaren uit 2023 met tellerstanden tussen de 20.000 en 25.000 kilometer. Aan beide elektrische auto’s hangt nu een prijskaartje van 32.450 euro. Volgens de site KentekenCheck hebben beide modellen nieuw ruim 42.000 euro gekost, wat neerkomt op een afschrijving van zo’n 23 procent.

EV met 420 kilometer actieradius

In de bodem ligt een 60 kWh-accupakket en de WLTP-actieradius bedraagt 420 kilometer. Qua prijs en range is deze BYD Atto 3-occasion dus vergelijkbaar met een nieuwe Dolphin. Maar vergeet niet dat de Atto 3 met zijn lengte van bijna 4,46 een stuk groter is dan de 4,29 meter lange Dolphin. Je krijgt dus meer (elektrische) auto voor je geld.

BYD Atto 3 occasion elektrische auto EV tweedehands auto
(Afbeelding: Autowereld / Louwman Dreams Eindhoven)

Wel heeft iemand anders de grootste afschrijvingslast gedragen door de EV de dealer uit te rijden. Doordat de auto nog zo nieuw is, is de kans op groot en duur onderhoud echter niet enorm gestegen ten opzichte van een nieuw model.

Elektrische auto vol opties

Ook qua samenstelling valt er weinig te klagen. Zo is de EV voorzien van ondermeer parkeersensoren, airco, stoelverwarming en een panoramadak. Is blauw niet helemaal je ding, dan heb je het geluk dat er bij dezelfde verkoper (Louwman, de Nederlandse importeur van BYD) een zilveren exemplaar voor dezelfde prijs wordt aangeboden.

Chinese EV-bouwer met Nederlandse plannen staat op omvallen

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.