Coen Grutters
Coen Grutters Huizenmarkt 21 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

Spotgoedkoop Funda-huis laat je zelfvoorzienend wonen in de stad

Geheel zelfvoorzienend wonen klinkt voor velen als een duurzame droom. Die droom kan werkelijkheid worden met dit goedkope Funda-huis midden in de stad. Wie volledig off the grid wil wonen moet echter ook enkele concessies doen.

In tegenstelling tot veel andere betaalbare woningen waar Manners geregeld over schrijft, staat dit huisje wél midden in de stad. Goed, Den Helder is voor velen nog altijd vrij ver van de bewoonde wereld, maar er is meer te beleven dan in Schubbekutteveen.

Klein Funda-huis voor een kleine prijs

Wie zich overgeeft aan deze nieuwe levenswijze kan rekenen op een bescheiden 17 vierkante meter aan woonoppervlak. Het gehele perceel in de zogeheten Falgatuinen telt 44 vierkante meter. Daarvoor betaal je 115.000 euro. Een schijntje vergeleken met de gemiddelde huizenprijs die momenteel meer dan 420.000 euro bedraagt.

Funda huis tiny house woning betaalbaar goedkoop te koop zelfvoorzienend off the grid
(Afbeelding: Noordstad Makelaardij)

Rondom de woning vind je veel groen en andere zelfvoorzienende huisjes. Deze lap grond van 558 vierkante meter is eigendom van een vastgoedbedrijf, waarvoor je maandelijks 218 euro huur betaalt. Wel worden de grond onder het tiny house en de berging jouw eigendom, zo belooft de makelaar in de advertentie op Funda.

Wat heeft het tiny house te bieden?

Wat kun je verder verwachten voor 115.000 euro plus een maandelijkse huurbijdrage? Een slaapgedeelte met een dubbelbed, dakraam en verschillende opbergvakken. Aan de andere kant van het huisje vind je de ‘woonkamer’, met een compact bankstel en tafeltje.

Ertussenin tref je een keukentje, douche en een droogtoilet. Een beetje zoals bij een ruime camper. Het zelfvoorzienende Funda-huis heeft wel een waterleiding, maar is niet aangesloten op het riool. Op het dak liggen zes zonnepanelen die zijn aangesloten op twee accu’s om je apparaten van stroom te voorzien. Op donkere dagen kun je op een nabijgelegen locatie je accu’s opladen. Daar kun je tevens tegen betaling de was doen. Een wasmachine in je eigen huisje proppen is namelijk haast niet te doen.

Krappe bedoening

Het is allemaal vrij krap. Gelukkig zit er ook een verhoogd terras van ongeveer 12 vierkante meter bij. Het bijgebouwtje telt ook nog eens zo’n 12 vierkante meter. Als je toch wat meer ruimte zoekt, kun je ook eens een kijkje nemen bij de goedkoopste villa van Nederland. Hier woon je een stuk ruimer, maar je moet nog wel even aan de bak.

Stijlvol mini-huis uit 2013 te koop voor helft gemiddelde Funda-prijs

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.