Stijn Kuster
Stijn Kuster Auto's & Motoren 13 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Alibaba komt met elektrische auto die draadloos oplaadt

SAIC en Alibaba werken samen aan een nieuwe elektrische auto, de Zhiji L7. De bouwers beloven een supersnelle auto die kan rijden en draadloos kan opladen.

In januari was er al een persconferentie, waarin twee modellen werden onthuld, de L7 en een SUV. Een productiemodel van de L7 lijkt nu dichtbij te komen.

Draadloos opladen en meer unieke features

Met de Audi e-tron GT, Porsche Taycan en Tesla Model 3 Performance is er voor de Chinese elektrische sportsedan veel concurrentie. Maar geen van die elektrische auto’s beschikt over de unieke features van Alibaba, Zhang Hi- Tech en SAIC.

Alibaba, elektrische auto, Zhiji L7
(Afbeelding: SAIC)

Het technische hoogtepunt van de elektrische auto is een oplaadsysteem van 11 kW waarmee je zonder stekker kan opladen. Het draadloze systeem heeft een oplaadefficiëntie van 91 procent en laadt tot 80 kilometer rijvermogen per uur.

Extreme actieradius en autonoom rijden

De totale actieradius van de Zhiji L7 is 615 kilometer met de 93 kWh-batterij, en 1000 kilometer met de 118 kWh-batterij. Hiermee komt de Alibaba-auto een stuk verder dan de Duitse en Amerikaanse concurrentie. Ondanks de grote accu’s trekt de sportsedan in 3,9 seconden naar de 60 mijl per uur (96 kilometer per uur). Dit komt door de 540 pk en 700 Nm sterke elektromotor.

Naar verwachting kan deze motor volledig aangestuurd worden door het autonome systeem van de Zhiji L7. Met zijn twaalf camera’s, vijf golfradars, twaalf ultrasonic radars en een lidar (laser scanner) kan hij ook het sturen uit handen nemen. Verdere details over het autonoom rijden zijn nog niet bekend.

Alibaba, elektrische auto, Zhiji L7
(Afbeelding: SAIC)

Qua ontwerp is de elektrische auto van Alibaba niet baanbrekend en heeft het zelfs wat weg van een Peugeot 508. De auto is leverbaar in drie kleuren: Diana White, Repin Black en Rapheal Tea.

Stukje Italië in de elektrische auto van Alibaba

Het interieur van de Zhiji L7 is strak en straalt rust uit. Toch valt direct het gigantische scherm op. Het 4K-scherm beslaat bijna de hele lengte van het dashboard. Onder dit scherm zit houten afwerking van bomen aan de oevers van het Comomeer in de Italiaanse Alpen.

Alibaba, elektrische auto, Zhiji L7
In de stoelen vinden patroontjes waardoor de auto meer luxe uitstraalt. (Afbeelding: SAIC)

Vermoedelijk is de auto vanaf volgende week – tijdens de Shanghai Auto Show – te reserveren. Leveringen worden verwacht in de eerste helft 2022. Wachten is op meer info van Alibaba, Zhang Hi-Tech of SAIC.

Waar is Alibaba-miljardair Jack Ma? Van het podium naar de schuilkelder

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.