Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 6 jan 2021
Leestijd: 3 minuten

Waar is Alibaba-miljardair Jack Ma? Van het podium naar de schuilkelder

Al twee maanden lang is Jack Ma, miljardair en oprichter van de Chinese webwinkel Alibaba, niet in het openbaar gezien. Dat is opvallend, maar al helemaal omdat de ondernemer (en soort van rockster) er normaal gesproken juist van houdt om in de spotlight te staan. Waar is de Chinese miljardair?

Is hij opgepakt door de Chinese overheid of houdt hij zich gewoon gedeisd?

Jack Ma spoorloos

Volgens persbureau Reuters is Jack Ma voor het laatst eind oktober in het echt gezien. Hij hield toen een kritische toespraak over de financiële situatie in China. Die uitspraak kwam hem duur te staan, want een week later zorgden de Chinese autoriteiten ervoor dat Ant Group, Ma’s betalingsdienstverlener, niet naar de beurs mocht. Er werd verwacht dat dit de grootste beursgang ooit zou zijn. De beursgang had er waarschijnlijk voor gezorgd dat Jack Ma de rijkste persoon van Azië zou worden.

En dat niet alleen: rond dezelfde tijd werd bekend dat Chinese mededingingstoezichthouders een onderzoek zijn begonnen naar Alibaba. Er wordt gekeken of het bedrijf niet misbruik heeft gemaakt van de sterke machtspositie. Ook wordt er onderzoek gedaan naar tientallen investeringen van Ant Group.

Toen bekend werd dat Jack Ma niet meer zou jureren in de finale van een talentenshow voor ondernemers en zijn foto van de website van het programma verdween, begonnen er wilde speculaties op social media de ronde te gaan. Ma zou zijn opgepakt door de Chinese autoriteiten. Het zou namelijk niet de eerste keer zijn dat prominente rijke Chinezen van het toneel verdwijnen.

Houdt hij zich gewoon koest?

De kans bestaat natuurlijk ook dat Jack Ma zich door alle onderzoeken gewoon even koest houdt. Al dan niet als eigen keuze of op aandringen van de autoriteiten. Ma mag dan misschien uit de spotlight zijn verdwenen, zijn bedrijven hebben duidelijk gemaakt dat ze naar Peking luisteren. Zo zei Ant Group bijvoorbeeld dat ze de ‘begeleiding en hulp’ van toezichthouders op prijs stellen, en beloofde Alibaba ‘actief samen te werken’ met de onderzoekers.

Het lijkt er in ieder geval op dat er aan het Chinese sprookje van Jack Ma geen happy end zit, zoals de Telegraaf zo mooi kopt. De rockende miljardair werd aan het begin van zijn carrière afgewezen voor tientallen banen, waaronder zelfs bij de KFC. Hij was leraar Engels en werd afgewezen voor prestigieuze opleidingen toen hij de kansen van het internet ontdekte. Mede door de oprichting van webwinkel Alibaba wist hij één van de rijkste Aziaten te worden.

Het is een verhaal dat Jack Ma graag vertelde in interviews. Dat is waarschijnlijk ook de reden waarom er zoveel gespeculeerd wordt over de verdwijning van de miljardair. Normaal gesproken hield hij juist van alle aandacht. Op de twintigste verjaardag van Alibaba trad hij op als een echte rockster, inclusief zonnebril en zwart leren jack.

Of hij echt is opgepakt en maanden later opeens corruptie opbiecht of dat hij zich gewoon gedeisd houdt door alle onderzoeken die momenteel tegen hem lopen? De tijd zal het leren, al ligt dat in China misschien iets anders.

Lees ook: Zelden werd iemand zo snel zo rijk: dit is de rijkste man van Azië

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.