Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 5 jan 2021
Leestijd: 3 minuten

Zelden werd iemand zo snel zo rijk: dit is de rijkste man van Azië

Waar 2020 voor veel ondernemers een zwaar jaar was, zag serial entrepreneur Zhong Shanshan zijn vermogen vorig jaar juist met miljarden groeien. Het levert de Chinese man de titel ‘rijkste man van Azië op’. Zelden werd iemand zo snel zo rijk, concludeert Bloomberg News.

Wie is deze man, die opmerkelijk genoeg geen tech-ondernemer is, maar bedrijven heeft in onder andere bronwater en vaccins?

Rijker dan Jack Ma van Alibaba

Bij de rijkste man van Azië zal je misschien eerst aan Jack Ma denken, de oprichter van Alibaba. Maar in september 2020 gaf de miljonairsindex van Bloomberg al aan dat het vermogen van ondernemer Zhong Shanshan groter was geworden dan dat van Ma. Op dat moment was Shanshan de één na rijkste Aziaat. Alleen de Indiase zakenman Mukesh Ambani had hij nog voor zich.

Waar Ambani zijn vermogen in 2020 zag afnemen door een daling van de aandelen van zijn bedrijf, zag Shanshan zijn vermogen juist met 71 miljard dollar stijgen. Inmiddels heeft Shanshan een netwaarde van 86,2 miljard dollar, en is hij de op zes na rijkste persoon op aarde. Wie is deze man en waar is hij in korte tijd zo rijk mee geworden?

Wie is Zhong Shanshan?

Shanshan werd in 19954 geboren in Hangzhou. Op jonge leeftijd verloor hij zijn ouders door de Culturele Revolutie, waardoor hij op 12-jarige leeftijd stopte met school voor een baantje in de bouw. Jaren later keerde hij toch weer terug naar school, waar hij een opleiding aan de Zhejiang Radio en Televisie Universiteit behaalde.

Vijf jaar lang werkte Shanshan als financieel-economisch journalist voor een lokale krant. Het was deze baan die hem op het pad richting de rijkste man van Azië leidde, want door zijn functie ontdekte hij de kansen van de zojuist aangekondigde ‘markteconomie met socialistische kenmerken’ door partijleider Deng Xiaoping.

Shanshan zegde zijn baan op en begon een carrière als serial entrepeneur. In de jaren 90 startte hij onder meer een champignonkwekerij, een krant, een distributiecentrum voor mineraalwater en een bedrijf dat pillen voor erectieproblemen op de markt bracht. Maar pas in het jaar 2020 ging hij daadwerkelijk miljarden harken.

Naar de beurs

Vorig jaar bracht hij namelijk zijn eerste bedrijf naar de Chinese beurs. Wantai Biological Pharmacy produceert onder meer vaccins (inclusief een variant tegen het nieuwe coronavirus), en de beursgang leverde Shanshan miljarden op. Vervolgens steeg de koers met meer dan 2000 procent. Een stijging die de grootaandeelhouder natuurlijk geen windeieren heeft gelegd.

Maar daar houdt het niet op: in september bracht Shanshan nóg een bedrijf naar de Chinese beurs. Dit keer was het de beurt aan Norfu Spring, een bedrijf dat mineraalwater verkoopt. Die beursgang zorgde ervoor dat Shanshan Alibaba-oprichter Jack Ma voorbij schoot. Sindsdien is ook deze koers met 155 procent gestegen. Zelden is iemand zo snel zo rijk geworden, stelt Bloomberg News. Alleen Jeff Bezos (Amazon) en Elon Musk (Tesla, SpaceX) verdienden meer in 2020.

Grappig genoeg is er niet veel meer bekend over wie Zhong Shanshan precies in. De man laat zich zelden in het openbaar zien, en interviews geeft de voormalige journalist niet. De 66-jarige miljardair wordt daarom ook wel de ‘Lone Wolf’ genoemd.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.