Alrik de Jong
Alrik de Jong Reizen 18 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Airbnb én rolkofferterreur verliezen fors terrein in Amsterdam

Voor inwoners van Amsterdam zijn de files vol rolkoffertoeristen een doorn in het oog. Een van de oorzaken voor de toegenomen drukte van de afgelopen jaren is natuurlijk Airbnb, maar daar komt as we speak verandering in.

Het platform waar mensen hun woning kunnen verhuren, heeft een slechte klapper gemaakt. Inwoners van Amsterdam zullen in hun vuistje lachen. Airbnb wordt door de inwoners namelijk gezien als een van de grote oorzaken van het overtoerisme in de hoofdstad van Nederland.

Airbnb verliest terrein in Amsterdam

Verhuurplatform Airbnb verloor in één klap driekwart van zijn woningaanbod in Amsterdam. Dat is een rechtstreeks gevolg van de invoering van een verplichte registratie op 1 oktober. Dat blijkt volgens de Volkskrant uit een peiling door de gemeente, die op deze manier eindelijk hoopt de overlast door het toerisme te beteugelen.

Begin deze maand verloor Amsterdam in één klap driekwart van het aanbod aan particuliere vakantiewoningen (vakantieverhuur en B&B), doordat een nieuwe registratieplicht van kracht ging. Sindsdien mogen alleen particulieren die zich hebben geregistreerd bij de gemeente hun woning aanbieden op verhuurplatforms als Airbnb. Die kunnen vanaf volgend jaar een boete krijgen als ze toch ongeregistreerde verhuurders accepteren.

De gemeente concludeert, op basis van een peiling uitgevoerd op 28 maart en op 4 oktober, dat het aantal verhuuradressen in Amsterdam is gezakt van 18.715 naar 4.128. Het gaat om de aanbieders Airbnb, Booking.com, Expedia, Tripadvisor en VRBO. Het aanbod op het dominante Airbnb zakte nog sterker: van 16.648 naar 2.924.

Mooiste plekjes in Nederland voor een workation

En laten we wel wezen, wat moet je tijdens je vrije dagen ook in dat drukke Amsterdam. In de Nederlandse natuur is het veel beter vertoeven. Bekijk in dit artikel de mooiste pareltjes op Airbnb voor een workation in Nederland. Ook interessant: deze verborgen parels voor een vakantie in eigen land, die je tevens op het verhuurplatform vindt.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.