Alrik de Jong
Alrik de Jong Design 18 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Nokia 6310: een icoon is terug, inclusief Snake en standby-tijd

Wauw, hier is de comeback van de Nokia 6310, een van de meest iconische mobiele telefoons ooit. Het silhouet is onveranderd gebleven, het design is her en der wat gemoderniseerd. Maar het spel Snake kun je nog gewoon spelen en het is godzijdank geen smartphone en je bent wekenlang standby.

In maart 2001, toen nog niemand van een smartphone had gehoord, werd de Nokia 6310 gelanceerd. De telefoon kwam bekend te staan om zijn schier onverwoestbare design en ongekend lange standby-tijd. Nu, twintig jaar later, leven we in een voortdurende staat van een cognitieve dissonantie. We hebben een groeiende aversie tegen onze smartphone, maar raken steeds verslaafder.

De nieuwe Nokia 6310

Wat dat betreft komt de nieuwe Nokia 6310 als gelegen. Wat zou het lekker zijn om massaal terug te keren naar een telefoon waarmee je alleen kunt bellen, sms’en en snaken. Natuurlijk kun je wel iets meer op deze opnieuw ontworpen legende, maar het is nog steeds lekker basic allemaal. En je hebt geen dagelijkse zorgen meer over je standby-tijd. Heerlijk.

Om te beginnen is het design van de Nokia 6310 ietwat gemoderniseerd. Zo beschikt de mobiele telefoon nu over een 2.8 QVGA-scherm. Ook nieuw is de 0.3 megapixel camera, met een flits die je ook als zaklamp kunt gebruiken. Verder beschikt de telefoon over onder meer over Bluetooth 5.0, 3.5 millimeter koptelefoon-ingang, Micro USB (USB 1.1), FM Radio (Wired/Wireless) en een MP3 player. Wat een lekkere ouderwetse termen allemaal. Het interne geheugen is 8 MB, het RAM-geheugen 16 MB en met een Micro SD Card kun je het geheugen vergroten tot 32 MB.

Snake spelen en wekenlang standby

Wat naast Snake onveranderd is gebleven, is extreme standby-tijd. Op een volle accu houdt de batterij het 21,7 dagen vol. Ben je non-stop aan het bellen, dan houdt de nieuwe Nokia 6310 het 19 uren en 45 minuten achter elkaar vol.

nokia 6310, terugkeer, 2021, snake
If I Could Turn Back Time (Afbeelding: Nokia)

Wanneer dit iconische telefoontje opnieuw wordt uitgebracht, is nog niet officieel onthuld. Feit is dat het een viering is van het twintigjarige bestaan van deze GSM en dat de nieuwe versie beschikbaar komt in het geel, zwart en donkergroen. Op de officiële website van het Finse bedrijf vind je meer informatie en specificaties over de nieuwe Nokia 6310.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.