Alrik de Jong
Alrik de Jong Reizen 6 mrt 2020
Leestijd: 3 minuten

7 prachtige plekken op aarde die niet meer leuk zijn door overtoerisme

De wereld zit vol prachtige plekken en paradijselijke spots. En helaas veranderen die allemaal in een soort Efteling. Met name de middenklasse in China is aan het exploderen, maar ook vanuit andere landen kunnen mensen door bespottelijk lage vliegprijzen overal naartoe. Je kunt niemand iets kwalijk nemen, behalve de toerismesector, luchtvaart en overheden. Feit is dat de mooiste plekken op aarde niet meer leuk zijn door overtoerisme.

Prachtige plekken gaan gebukt onder overtoerisme

Het is tegenwoordig niet makkelijk meer om nog ongerepte plekjes te vinden. Natuurlijk is een beetje leven in de brouwerij gezellig, maar bussen die ladingen toeristen in- en uitlaten voor die ene foto verpesten het. En nogmaals, dat kun je de toeristen niet kwalijk nemen. Jezelf wel, want wat moet je daar nog? Het probleem dat overtoerisme heet in beeld.

1. Peru – Machu Picchu

Machu Picchu is een stad van de Inca’s in Peru. Er is in deze stad nog veel van de Inca-beschaving terug te vinden, maar tegenwoordig vind je er nog meer troep die wordt achtergelaten door het overtoerisme. Als je vroeger naar Peru op vakantie ging, moest en zou je de Inca Trail lopen, met de Machu Picchu als hoogtepunt. Nu zeggen we met klem: vermijd Machu Picchu, tenzij je van een toeristenfiles houdt. De Peruviaanse overheid wil een vliegveld bouwen bij de Machu Picchu in de buurt, met gelukkig een petitie tot gevolg.

2. Australië – Twaalf Apostelen

Tijdens een campertrip langs de zuidkust van Australië, is de Great Ocean Road, een van de mooiste autowegen ter wereld, het hoogtepunt. Zoomen we daar weer op in, dan vormen de Twaalf Apostelen (The Twelve Apostles) het hoogtepunt. De Twaalf Apostelen vormen een indrukwekkende rij van rotsen aan de zuidkust van Australië in de staat Victoria. De rotsen zijn van kalkzandsteen en steken vlak voor het zandstrand van het Port Campbell National Park op uit zee. Door erosie zijn er nog acht over. Nog indrukwekkender dan de rij rotsen, is de rij toeristen die je er treft. Bussen van Chinese touroperators rijden af en aan, de trappen naar het uitzichtpunt staan bomvol. Alleen nog leuk om te bezoeken als je in de vroege morgen gaat, net na zonsopgang. Maar de sporen van het overtoerisme zijn al niet meer uit te wissen.

3. Nepal – Mount Everest

Vroeger was het iets voor de ultieme avonturier, tegenwoordig vinken massa’s toeristen met veel geld ongeïnteresseerd de Mount Everest af van hun bucketlist. Gewoon veel betalen, een sherpa brengt je wel naar boven. Door verkeerd beleid zie je tegenwoordig een file aan mensen op de Mount Everest. Veel pijnlijker kun je overtoerisme niet in beeld brengen.

4. Argentinië – Iguazu watervallen

Een rondreis door Argentinië is prachtig, maar wat van oorsprong de mooiste plek van het land was, is nu getransformeerd tot een selfie-speltuin. Tja, wat moet je daar nog? De Iguazu watervallen bekijken we wel op YouTube.

5. Venetië

Heel, heel vroeger was Venetië leuk. Tegenwoordig is het een stinkende stad waar je je kont niet meer kunt keren. Valt ook nauwelijks nog te herstellen, te weten dat het gros van de oorspronkelijke bewoners de stad verlaten heeft. Dan maar naar Giethoorn, het Venetië van het Noorden? Nou, daar is het overtoerisme tegenwoordig bijna nog erger. Ook ontdekt door Chinese touroperators.

6. Ecuador – Galapagoseilanden

Zelfs de Galapagoseilanden, waar Charles Darwin een groot deel van zijn evolutietheorie ontwikkelde, lijkt gebukt te gaan onder overtoerisme. Je ontkomt er niet meer aan de toeristen, waaronder veel luide Amerikanen, die in grote groepen achter dieren aan varen om foto’s van ze te nemen. Wij zouden zeggen: maak die unieke dierenwereld slechts beschikbaar voor documentairemakers, zodat de Galapagoseilanden blijven wat ze zijn.

7. Amsterdam

Onze eigen hoofdstad Amsterdam heeft ook te kampen met overtoerisme.

Zo kunnen we nog wel even doorgaan. Van Yosemite National Park tot onze eigen hoofdstad Amsterdam; het begint allemaal op een veredeld Dinseyland te lijken. Gelukkig valt er nog genoeg te ontdekken, ook per trein in Europa. Het onontdekte walhalla Montenegro, bijvoorbeeld.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
7 prachtige plekken op aarde die niet meer leuk zijn door overtoerisme
Sluiten