Pim Jansen
Pim Jansen Gezondheid 2 jun 2022
Leestijd: 4 minuten

7 tips tegen overgewicht waarbij je enkel hoeft na te denken

Er zijn veel wegen die naar Rome leiden, vooral als je wil afvallen. Maar bij al die wegen heb je vooral je gezonde verstand nodig. Zeven eenvoudige tips om uit te printen en op je koelkast te hangen.

Afvallen is voor de meeste mensen een hele opgave. Dat komt vooral doordat al je snel denkt dat het moeilijk is. Met andere woorden, het probleem zit vaak tussen de oren. Als het dan toch lukt om een flink aantal kilo’s kwijt te raken, schakelt de menselijke geest al snel om in de beloningsmodus want ja, een topprestatie mag beloond worden.

Afvallen zonder ingewikkeld dieet of sportregime

Op zich niks mis mee, ware het niet dat die beloning vaak niet echt de meest gezonde is. De grootste succesfactor van afvallen is volhouden. En dat kost minder moeite dan je denkt. Check deze tips van onze voedingsexpert.

1. Afvallen begint met een duidelijk plan

Het ontbijt is een van de belangrijkste maaltijden van de dag. Geef jezelf de luxe om te genieten van een goed ontbijt en je hebt voldoende energie voor de rest van de dag. Helaas is dit vaker theorie dan praktijk en ben je snel te gehaast om even goed te kunnen. Alles moet snel, van het douchen tot het eten. De reden: je wil vooral niet te laat op je werk zijn. Onze tip: plan de zaken goed, zodat je weet waar je aan toe bent. Dat geldt niet alleen voor het ontbijt, maar ook voor je bezoekjes aan de sportschool. Maak desnoods een weekschema in Excel. Na verloop van tijd zie je dat het plannen van je dag juist resultaat oplevert. Over ontbijten gesproken: check deze vier simpele aanpassingen die wonderen doen tijdens het afvallen.

2. Ga niet op een lege maag winkelen en maak een boodschappenlijstje

Winkels zijn slim en bij de inrichting van de winkel houdt men rekening met de werking van de menselijke psyche. Dat gezegd hebbende: het onverstandig om met een lege maag te gaan winkelen. Het aantal impulsaankopen zal toenemen en uiteindelijk koop je meer dan je van plan was. Ook nu geldt dat het verstandig is om dit soort activiteiten goed te plannen. Ga je op een volle maag boodschappen doen, dan is de kans groot dat minder snacks koopt. Nog een aansluitende tip: maak altijd een boodschappenlijstje. Yep, ook die maak je met een volle maag.

3. Eet met je hersenen

Je hersenen zijn een belangrijk orgaan en spelen een belangrijke rol bij het verwerken van tal van signalen. Die signalen hebben ook betrekking op je eetgewoontes. Zo hebben ze ongeveer 20 minuten nodig om te registreren dat je genoeg hebt gegeten. De kunst is dus om je hersenen voor de gek te houden. Het goede nieuws: dat is vrij eenvoudig. Door zittend te eten, zonder afleiding, en bewust van je maaltijden te genieten, zul je jouw hersenen eerder het signaal geven dat je vol zit. Als daarnaast veel water drinkt tussen het eten door zul je merken dat je daadwerkelijk sneller vol zit zonder veel te eten. Check voor meer duiding deze 8 psychologische trucs tijdens het afvallen.

4. Afvallen is slim eten

Er is voldoende bewijs om aan te tonen dat het nuttigen van een goed ontbijt kan helpen om af ​​te vallen. Inderdaad, het klinkt gek, maar afvallen doe je door te eten. De verklaring is op zich ook logisch. Eet je niks in de ochtenduren dan zal je lichaam aangeven dat het energie tekort komt. Wat doe je dan? Juist, aanvullen met snelle koolhydraten om de behoefte aan energie te stillen. Je snapt het al, als je wel ontbijt, krijg je wellicht minder suiker, maar wel meer gezonde koolhydraten binnen wat je lichaam gebruikt als brandstof. Het resultaat is dus minder suiker en meer energie waardoor je dus gaat afvallen. Let er dus niet op wat je niet eet maar wat je wel eet. Meer duiding: check deze 10 voedingsmiddelen die je metabolisme versnellen.

5. Maak gezonde ‘swaps’

Het kiezen van voedingsmiddelen die minder calorieën, vet, suiker en zout bevatten, is de gemakkelijkste en eenvoudigste manier om zonder dieet af te vallen. Wissel bijvoorbeeld wit brood in voor volkoren brood, frisdrank voor bruiswater en gezouten noten voor ongezouten noten. Klinkt simpel, is het ook.

7 misvattingen en veel gemaakte fouten die afvallen onmogelijk maken

6. Verklein je bord

Heb je een groot, leeg bord voor je neus staan bij aanvang van de avondmaaltijd, dan ben je geneigd om veel op te scheppen. Dat is dus funest, je bent immers geneigd om je bord leeg te eten. Gebruik je een kleiner bord dan kun je niet zoveel opscheppen en is de kans groter dan je het met een kleinere portie ook goed kunt redden.

7. Zie alles als een work-out

Stap een halte eerder uit de bus, neem de trap in plaats van de lift, pak de gewone trap op het station in plaats van de roltrap, vermijdt op het vliegveld de ‘mind your steps’-loopband. Zie al het beetje extra beweging als een work-out; er zijn veel dingen die je elke dag kunt doen om calorieën te verbranden. Zo kun je op een eenvoudige manier een behoorlijke bijdrage leveren aan het afvallen. Door de dagelijkse activiteiten beetje bij beetje te verhogen, voel je je niet steeds gedwongen om je doelen bij te stellen en wordt het eenvoudiger om je streefgewicht te bereiken en te behouden.

Is afvallen straks gewoon een kwestie van cellen manipuleren?

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.