Pim Jansen
Pim Jansen Health 2 okt 2020

Hete pepers tegen overgewicht: wel een wapen, geen wondermiddel

Heb je er echt alles aan gedaan om een goddelijk lijf te krijgen door je helemaal suf te trainen in de sportschool, blijkt opeens dat je had kunnen volstaan met het eten van pittig voedsel. Nou is dat natuurlijk niet helemaal waar. Maar het is een feit dat capsaïcine, de werkzame stof in pittig voedsel, kan helpen om lichaamsvet af te breken. Handig tijdens het afvallen, dus. Maar is het een wondermiddel?

Volgens verschillende wetenschappelijke onderzoeken biedt de stof capsaïcine voordelen voor mensen met overgewicht of een trage stofwisseling. Mogelijk stimuleert het de productie van zweet, iets wat ook gebeurt bij de vele inspanningen in de sportschool. De vraag is dus of capsaïcine een vergelijkbaar effect heeft en actief kan bijdragen aan het verbranden van lichaamsvet.

Afvallen: dit is het geheime wapen

Capsaïcine is de werkzame stof in hete peper die ervoor zorgt dat je na het eten van een pepertje het inderdaad warm krijgt. Overigens is het dezelfde stof die wordt gebruikt in pepperspray, vandaar die naam. Maar we dwalen af.

Onderzoek toont aan dat het consumeren van capsaïcine, meestal in geconcentreerde vorm, gunstig is voor een beter metabolisme. Mensen die deze stof gebruiken, verbranden gemiddeld 50 tot 70 calorieën extra. We moeten daarbij wel een kanttekening maken: dit effect treedt alleen op bij mensen met een BMI van 25 of hoger.

Hete peper is geen wondermiddel, wel effectief

Er wordt beweerd dat afvallen bewerkstelligd wordt doordat capsaïcine de vetverbranding activeert en je insulineproductie helpt te verbeteren. Anderen zullen je juist vertellen dat capsaïcine kan helpen om je eetlust te beheersen.

“Capsaïcine is goed voor de stofwisseling, maar geen therapie die ik mijn patiënten aanbeveel voor gewichtsverlies”, zegt Dr. Spencer Nadolsky, voedingsdeskundige bij Renaissance Periodization. Aanvankelijk is het effectief, maar het is te klein om te spreken van een wondermiddel.”

Te veel capsaïcine is niet goed

Er zit ook nog een nadeel vast aan het gebruik van capsaïcine. Te veel hete peper kan maagkrampen en zweren veroorzaken, evenals algemene irritatie van de maag en een branderig gevoel. Kijk dus uit als je in het verleden maagklachten hebt gehad of maagbeschermers hebt geslikt.

Dit gezegd hebbende, er is niets mis met hete saus. Het bevat weinig calorieën en geeft je gerechten wat extra kick. Als je hete voeding goed tolereert, ga je gang en smoor je eieren in sambal of Cholula.

⚽️ Afvallen en bewegen: De 11 meest effectieve sporten tegen overgewicht

Reageer op artikel:
Hete pepers tegen overgewicht: wel een wapen, geen wondermiddel
Sluiten