Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Voeding 24 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

‘Gezondste drankje ter wereld’ is nog gezonder dan gedacht

Een voedingsmiddel dat de kans op een lang leven vergroot én ook nog eens lekker is. Da’s zeldzaam. Hoog tijd voor een ode aan ‘het gezondste drankje ter wereld’, oftewel groene thee. Nieuw onderzoek wijst uit dat het nog gezonder is dan we al dachten.

Minimaal acht uur op een bureaustoel zitten, een pakje Gauloises per dag en 200 gram charcuterie bij elke maaltijd. Het zou leuk zijn als het Voedingscentrum ontdekte dat dit de ideale leefstijl was voor een lang en gezond leven. Helaas zijn het in de werkelijkheid vaak de ietwat saaie voedingsmiddelen die de grootste gezondheidsvoordelen bieden. Er bestaan echter uitzonderingen. Een kopje groene thee gaat er bij ons altijd wel in. Dat dit drankje wonderbaarlijke effecten op de gezondheid heeft, werd bevestigd door nieuw wetenschappelijk onderzoek.

Groene thee is het gezondste drankje ter wereld

We zouden de hele dag wel aan een kop thee kunnen slurpen, en volgens de laatste inzichten uit de voedingswetenschappen moeten we dat ook zeker doen. Vooral groene thee bevat een sloot antioxidanten dat tal van gezondheidsvoordelen met zich meebrengt.

Groene thee is gemaakt van de bladeren van de theeplant Camellia sinensis. Deze bladeren bevatten meerdere soorten polyphenolen, waaronder catechine en epicatechine. Dit zijn antioxidanten die ons beschermen tegen hartziekten, kanker en diabetes. Ook zwarte theesoorten bevatten polyphenolen, maar een stuk minder dan de groene variant. Dit komt doordat zwarte thee tot stand komt middels een fermentatieproces waarbij veel polyphenolen sneuvelen. Als het je niet veel uitmaakt, zouden we voortaan voor groene thee kiezen.

Te veel theeleuten kan (bijna) niet

Mensen die twee of meer koppen groene thee per dag dronken, lopen 9 tot 13 procent minder kans om voortijdig te sterven. Dit bleek uit een omvangrijk onderzoek uit 2022, waarvan de resultaten gepubliceerd werden in The UK Bio Bank. Hiervoor werd de levensloop van een half miljoen Britse theeleuten en -haters onder de loep genomen.

groene thee gezondheidsvoordelen voedingsadvies (2)
Thee is na water de populairste drank ter wereld. (Afbeelding: Pexels)

Recentelijk werden de gezondheidsvoordelen van groene thee nog eens extra bevestigd in een publicatie van The National Library of Medicine. Uit hun onderzoek blijkt dat er weinig onheil bestaat waartegen groene thee ons níet beschermt. Naast tumoren, hartziekten en diabetes, ontdekten wetenschappers ook een positief effect op het voorkomen van hoge bloeddruk en de ziekte van Alzheimer.

Te veel groene thee drinken is eigenlijk onmogelijk. Hoe meer groene thee je drinkt, des te groter de gezondheidsvoordelen. Dit geldt tot wel twaalf koppen per dag. Zoveel theeleuten lijkt onmogelijk, maar in Japan komen ze in de buurt. Hier worden 5,5 miljard flesjes groene thee per jaar gedronken. Bovendien serveren de meeste Japanse restaurants een (gratis) kopje thee bij het eten. Dat mag van ons wel overwaaien naar Nederland.

En koffie dan?

Kies je steevast voor koffie in plaats van thee? Geen reden om je slecht over te voelen. Ook koffie is voedingswetenschappelijk gezien een prima keuze.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.