Sjors Dulk
Sjors Dulk Eten & Drinken 12 feb 2019
Leestijd: 2 minuten

Afvallen? Het Mediterraanse dieet is de grote belofte

Tegenwoordig zijn er talloze voedingspatronen die je beloven om in een korte tijd veel kilo’s af te vallen. Een nieuwe in deze categorie is zogenoemd gamechanger: het Mediterranean diet. In een notendop: veel vis, verse groenten en olijfolie. Afvallen gegarandeerd!

Het dieet

Als je aan het eten uit de Mediterraanse regio denkt, kom je snel uit bij olijven en gegrilde groenten. Maar het dieet biedt veel meer dan dit. Gebaseerd op het voedingspatroon van de Grieken en Italianen zou het dieet volgens de Hartstichting zelfs de beste keus zijn voor mensen met diabetes. Doordat het dieet veel goede vetten en laag is in suikers, zou het ook zeker de moeite waard zijn voor mensen die hier niet aan lijden. Ook voor mensen die graag willen afvallen is het een goede keus. Vooral voor degenen die wat vet rondom de buik kwijt willen.

Afvallen met het Mediterraanse dieet: de basis

De basis van het Mediterraanse dieet bestaat voornamelijk uit verse groenten, vis, noten en zaden, volkorengranen en extra vergine olijfolie. Met mate zou je nog een aantal zuivelproducten eieren en gevogelte toe mogen voegen. Wat je volgens experts beter definitief kunt laten staan zijn onder andere rood vlees, geraffineerde oliën en gezoete frisdranken als cola en vruchtensappen uit pak.

Een aantal voordelen

Je hart wordt gezonder: door het volgen van dit dieet bescherm je jezelf beter tegen hart- en vaatziekten. Door de vele omega-3 vetzuren worden bepaalde vetten in je bloed geëlimineerd. Ook zorgen de gezonde voedingsstoffen dat je bloeddruk stabiel blijft.

Je penis functioneert beter: een erectiestoornis is een verschijnsel dat bij hart- en vaatziekten kan horen. Een Italiaanse studie bestuurde een groep van 35 mannen met een erectiestoornis die twee jaar lang het dieet volgde. Een derde van de mannen ervoer hierna geen problemen meer wat betreft de seksuele functionaliteit.

Het brein veroudert langzamer: Australische onderzoekers vergeleken achttien studies met elkaar. Hieruit bleek dat het geheugen van mensen die het Mediterraanse dieet volgden, een beter geheugen hadden en zich beter konden concentreren. Ook zou het dieet de risico’s op Alzheimer verlagen.

Afvallen: zoals al eerder genoemd, raak je na het volgen van dit dieet gegarandeerd kilo’s kwijt. Vooral voor mensen die wat buikvet kwijt willen, is het zeker het proberen waard.

Is dit toch niet helemaal een dieet voor jou? Verdiep je dan bijvoorbeeld eens in het ‘Ayurvedische dieet.’

Men's Health

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.