Marlon Labrie
Marlon Labrie Gezondheid 9 okt 2018
Leestijd: 3 minuten

Afvallen en veel beter slapen? Dat kan met het Ayurveda dieet

Afvallen doet iedereen op een andere manier en het slaat op ieder persoon anders aan. Wat voor de één wel werkt, werkt voor de ander niet. Je kan jezelf met een voedingsschema de sportschool in gooien en je de tandjes trainen, de ander eet zowat niets en beweegt weinig. Naast de traditionele manieren om af te vallen zijn er ook exotische vormen beschikbaar. Neem bijvoorbeeld het Ayurvedisch-dieet. Wat dat precies is, leggen we hieronder uit. 

Wat is het Ayurveda dieet?

Het Ayurveda dieet komt oorspronkelijk uit India en is onderdeel van een holistische leefwijze. Het is een dieet dat niet medisch bewezen is, maar wel succesverhalen kent. Het dieet laat je bewust worden van onze voedingsconsumptie, zorgt dat je beter in je vel zit en beter slaapt.

De drie personages

Voordat je begint aan het dieet moet je jouw “Dosha” ontdekken. Volgens het Ayurveda-principe heeft iedereen een bepaald lichaamstype en energie dat daar bij vrijkomt. Dat is je Dosha. Het Doscha profiel bestaat uit drie type Dosha’s: Vata, Pitta en Kapha. Dit type Doscha wijst je op het type dieet wat je moet gaan volgen. Het dieet is voor ieder profiel verschillend. Alle drie de profielen bestaan uit verschillende kenmerken. Hoe ontdek je welk type Dosha jij bent? Dat je doe je heel gemakkelijk door deze test te doen.

Waardoor val je af tijdens het Uyurveda dieet?

Doordat ieder Doscha profiel ontzettend verschil,t is het dieet ook anders per profiel. Wanneer je Vata bent eet je weer anders dan een Kapha. Het bijzondere aan dit dieet is dat voeding niet wordt gemeten op de traditionele manier. Er wordt niet gekeken naar het aantal calorieën, eiwitten en koolhydraten. Bij Ayurveda wordt gekeken naar hoofdkwaliteiten en smaken, ieder aspect heeft er zes.

De hoofdkwaliteiten zijn: zwaar, licht, droog, vettig, heet (temperatuur) en koud
De smaken bestaan uit: zoet, zuur, zoutig, bitter, scherp en wrang.

Er wordt dus gekeken naar de kwaliteiten van het voedsel en naar de smaak. Waarschijnlijk ben je nu wel benieuwd hoe je gaat leven en voornamelijk eten met je Dosha profiel. Hier lees je over de manier van eten tijdens het Ayurveda dieet.

Daarnaast eet je bij Ayurveda op andere tijden en momenten. Het dieet vertelt je een licht tot geen ontbijt te eten en daarna een hele uitgebreide lunch. De lunch wordt gezien als de grootste maaltijd van de dag. In de avond eet je ook lichter of soms niets. Er wordt weinig gegeten in de avond om het lichaam in de nacht goede rust te geven en zelf lekker te slapen. Omdat je tijdens de lunch je grootste maaltijd eet, is je lichaam in de avond minder bezig met het verteren van eten met een betere nachtrust tot gevolg.

De voeding

Voor ieder dieet vormt voeding uiteraard de basis. Zo ook bij dit dieet. De voeding binnen het holistische dieet bestaat vooral uit natuurlijke producten, volkoren producten, zuivel producten en vooral geen vlees, vis of gevogelte. Dat maakt het dieet zeer interessant voor de vegetariërs onder ons. Wat je precies wel en niet kunt eten binnen dit dieet, lees je hier. Benieuwd naar het dieet en zou je het zelf willen toepassen? Check het hier.

Menshealth

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.