Pim Jansen
Pim Jansen Gezondheid 16 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Zo bespaar je 1400 kilocalorieën per dag met hetzelfde eetpatroon

De zomer komt eraan, en dan willen sommige mensen even wat pondjes lozen. Bij afvallen gaat het simpel gezegd om meer calorieën verbranden dan binnenkrijgen, en dat is op zich geen hogere wiskunde. Zo bespaar je 1400 kilocalorieën per dag, zonder je eetpatroon op de schop te gooien.

Als wij het over afvallen hebben, richten we ons op de pondjes dan wel kilo’s die mensen erbij hebben gegeten of gedronken. Obsessief streven naar een surrealistisch schoonheidsideaal is het laatste wat we willen adviseren. Omarm je eigen lichaam, perfectie bestaat niet, iedereen heeft zijn onzekerheden.

Maar het is geen schande om een paar pondjes of kilo’s kwijt te raken uit ijdelheid. Gezond eten en bewegen is daarbij belangrijk, maar het is een misverstand dat je jouw hele voedingspatroon moet omgooien. Voedingscoach Cara van den Rijken onderstreept dat op haar Instagram-account door voedingsproducten met elkaar te vergelijken en mensen verrassende reality checks voor te schotelen.

1400 kilocalorieën per dag besparen

Zo laat ze zien hoe je 1400 kilocalorieën op een dag bespaart. Niet door je eetpatroon aan te passen, maar dankzij een aantal simpele wijzigingen in producten. Zo kun je gerust af en toe een patatje en een frikandel speciaal eten als je wil afvallen.

afvallen, calorieën besparen, kilocalorieën, kcal, eetpatroon, cara van den rijken
(Afbeelding: instagram.com/caravdrijkenvec)

Zoals je in de bovenstaande Instagrampost ziet, bespaar je op een dag zo 1400 kilocalorieën zonder je eetpatroon aan te passen. Het gaat om de subtiele aanpassingen. Een sinaasappel opeten in plaats van uitpersen (waarover je hier meer leest) bijvoorbeeld. Ovenfriet in plaats van dat frietje bij de snackbar. Kipfilet in plaats van salami. En zo zijn er eindeloos veel producten die hetzelfde lijken en proeven, maar enorm verschillen in calorieën.

Ervaring met afvallen

Cara van den Rijken vergelijkt soms een banaan met een croissant of twee tosti’s met een kapsalon, en niet iedereen snapt het doel daarachter. Zo krijgt ze naar eigen zeggen wel eens reacties dat het gezonder moet.

In een reactie legt ze duidelijk uit wat de strekking van haar account is. “Ik weet dondersgoed dat je jouw lichaam moet voeden en dat alleen calorieën tellen op lange termijn geen goed voor jouw lichaam zal doen. Ik heb immers meerdere diploma’s en gelukkig heb ik ook een heel goed stel hersenen gekregen van mijn moeder. Dus voor één keer nog even uitgelegd wat ik wil bereiken met mijn coaching en deze pagina”, zegt ze.

“Ik hoop dat mensen zich bewust worden van het feit dat je niet alles hoeft te laten wanneer je wil afvallen. Je hoeft geen hele voedselgroepen te schrappen. Je hoeft niet alleen maar ‘gezond’ (wat is gezond?) te eten. Naar een feestje gaan kan echt nog wel, je kunt nog gewoon uiteten, et cetera. Ik wil mensen laten zien dat je ook andere keuzes kunt maken”, aldus de ervaringsdeskundige, die er zelf ooit in slaagde 22,5 kilo kwijt te raken. Neem ook een kijkje op de website van voedingscoach Cara van den Rijken.

Sporten waarbij je de meeste calorieën verbrandt

Houden we van, die nuchtere insteek zonder obsessieve hang naar groene shakes en quinoa. Neemt niet weg dat veel sporten ook goed (en leuk) is als je wil afvallen. Check deze 11 effectieve sporten waarbij je de meeste kilocalorieën verbrandt. En vergeet die derde helft vooral niet.

Lees ook over dit zogenaamde wondermiddel voor afvallen, waardoor een medicijntekort dreigt.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.