Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Gezondheid 27 jun 2024
Leestijd: 2 minuten

Dit zegt ademhaling over je gezondheid, dus tel maar even na

Ademen doe je onbewust, gelukkig. Maar uit je ademhaling kun je nuttige informatie halen over de gezondheid van je hart en longen. 

Om te peilen of je een beetje fit bent, kun je de hoeveelheid push-ups waartoe je in staat bent afmeten tegen de prestaties van je leeftijdsgenoten. Nu het in onze kantoortuin een graad of dertig is, prefereren we echter om op onze bureaustoel te blijven zitten. Gelukkig is er ook een andere manier om een teen in het water van de eeuwige jeugd dan wel vroege aftakeling te dopen. Je ademhalingsfrequentie, oftewel de hoeveelheid ademteugen die je per minuut neemt, vertelt iets over hoe gezond je bent.

Zoveel ademteugen neemt een gezonde volwassene 

Een normale volwassene neemt in ontspannen toestand een bepaald aantal ademhalingen − hoeveel precies hangt af van wie je het vraagt. Zo bestempelt Men’s Health een ademhalingsfrequentie tussen de 6 en 10 per minuut als ‘normaal’. De Johns Hopkins-universiteit, die we nét iets meer medische autoriteit toedichten, noemt een gemiddelde ademhalingsfrequentie tussen de 12 en 16 per minuut ‘normaal’. Ondergetekende meet bij zichzelf 14 ademhalingen per minuut, dus hopelijk hebben de Amerikaanse wetenschappers het bij het rechte eind (maar daar gaan we wel vanuit). Eén ademhaling is het in- en uitademen bij elkaar.

Om te onderzoeken wat jouw ademhalingsfrequentie is, hoef je alleen maar een minuut in je stoel zo normaal mogelijk in en uit te ademen én de score bij te houden. Om toevallige afwijkingen uit te sluiten, kun je de meting een paar keer herhalen en het gemiddelde als uitgangspunt nemen.

Wat zegt de frequente van ademhaling over je gezondheid?

Wie tussen de 12 en 16 ademteugen per minuut neemt, zit qua ademhaling lekker in zijn vel. Te weinig óf te veel ademen kan duiden op een aantal mankementen. Ten eerste staat ademhalen in nauw verband met het kloppen van het hart. Pompt het hart te weinig bloed rond? Dan moet je logischerwijs vaker ademen om genoeg zuurstof in je lijf te krijgen.

Andere medische oorzaken van veel en snel ademen worden meestal gezocht in de longen. Astma of bronchitis kunnen onder andere aan de basis liggen van een te hoge ademhalingsfrequentie. Bij 20 ademhalingen per minuut of meer adviseren de wetenschappers van Johns Hopkins om naar de huisarts te gaan. 

Te weinig ademhalen kan een teken zijn dat je te veel hebt gezopen, want alcohol vertraagt je ademhaling. Wie tijdens het slapen te weinig ademhaalt, zou een van de vele Nederlanders kunnen zijn die aan slaapapneu lijdt. Sommige smartwatches kunnen ‘s nachts je ademhaling voor je bijhouden, want daar ben je zelf natuurlijk niet bij. 

Met deze smartwatch meet je je nachtelijke ademhaling

Een van de smartwatches waarmee dit kan is de Samsung Galaxy Watch6, die we onlangs tipten toen hij voor Vaderdag met korting op Bol werd aangeboden. Op het moment van schrijven, 26 juni 2024, zien we dat hij nog steeds in de aanbieding is, zij het twee eurootjes duurder.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.