Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Banen & Salaris 27 jun 2024
Leestijd: 2 minuten

Het nóg hogere salaris als HBO-docent met wéér een nieuw cao

Voortaan laten we onze salarisbesprekingen doen door de onderhandelaars van de docenten en overige medewerkers op het hbo. Met hun nieuwe cao-akkoord mogen ze zich wederom verkneukelen op meerdere mooie extraatjes.

Het hbo-onderwijs behoorde sowieso al tot de sectoren die het snelst in salaris stegen, met loonsverhogingen in 2023 die konden oplopen tot 13,8 procent. Een jaar later mag men zich opnieuw rijk rekenen: er komt wederom een mooie loonstijging aan. 

Hbo-docenten rekenen zich rijk: weer omhoog in salaris

De salarisstijging is in 2024 niet zo hoog als vorig jaar, maar dat is gezien de teruggedrongen inflatie niet verrassend. Van een pas op de plaats is echter evenmin sprake. Vanaf 1 juli gaan hbo-medewerkers er 3% op vooruit, waarna in 2025 nog eens een stijging van 4% volgt.

Daarnaast krijgen ze ook twee bruto-uitkeringen van 485 euro. Daar gaat een flink deel van naar de fiscus, maar een weekje op een camping in Luxemburg kan er wel vanaf.

Dit verdien je als hbo-docent in 2024

Als hbo-docent verdien je volgens Randstad tussen de 3.561 en 5.564 euro bruto per maand, oftewel 59.124 euro per jaar. Daar is natuurlijk al weinig mis mee, maar vanaf 1 juli stijgt dit met 3% naar een maandsalaris tussen 3.668 en 5.731 euro. Een half jaar later komt hier nog eens 4% bovenop, waardoor de eindstand neerkomt op een bedrag tussen 3.815 en 5.960 euro per maand. Zo komen hbo-docenten qua salaris steeds dichter in de buurt bij hun collega’s op de universiteit.

Wil je als hbo-docent aan de slag? Dat kan vrij makkelijk, want om op hbo-niveau les te geven heb je niet direct een officiële lesbevoegdheid nodig. Wel moet je die bij sommige onderwijsinstellingen binnen twee jaar halen. Zeker als je al werkzaam bent in een vak waar tekorten heersen − zoals techniek, onderwijs of gezondheidszorg − liggen er kansen in het hbo-onderwijs. Op de website van Werken Bij Hogescholen kun je zien of er in jouw werkveld behoefte is aan docenten.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.