Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 5 okt 2020
Leestijd: 3 minuten

5 redenen om de serie Weissensee op Netflix te kijken

Soms verschijnt er een serie op Netflix die werkelijk steengoed is, maar totaal niet wordt gehyped. Weissensee is zo’n serie. Iedereen die de film Das Leben der Anderen heeft gezien, gaat heel erg blij worden van Weissensee op Netflix. Juist, deze Duitse serie speelt zich eveneens af in het Oost-Berlijn van de jaren 80.

Tijdens de pandemie heb je wel eens het idee dat je in een politiestaat loopt. Veel vrijheden zijn verdwenen, je buurman verraadt je als je thuis een feestje geeft voor meer dan zes man. Maar realiseer je alsjeblieft dat het allemaal niets voorstelt vergeleken met het Oost-Duitsland van weleer.

5 redenen om de serie Weissensee op Netflix te kijken

Weissensee mag dan redelijk nieuw zijn op Netflix, het eerste seizoen van de serie ging al in 2010 in première op de Duitse zender Das Erste. Inmiddels zijn er vier seizoenen. De serie gaat over een liefdesrelatie die twee totaal verschillende families in Oost-Berlijn bij elkaar brengt. De ene is de familie Kupfer, die een invloedrijke rol speelt in de ondersteuning van het communistische bewind.

Vader Hans en oudste zoon Falk zijn allebei officier bij de Stasi en de jongste zoon Martin is politieman. De familie Hausmann is juist een familie die zich verzet tegen alles wat met de Stasi en het Communisme te maken heeft. Moeder Dinja is portestzangeres en wordt in de gaten gehouden door de overheid, terwijl dochter Julia als ‘politiek onbetrouwbaar’ bekendstaat bij de Stasi. Martin Kupfer en Julia Hausmann worden verliefd op elkaar. 5 redenen om Weissensee te kijken op Netflix.

1. Sfeer à la Das Leben der Anderen

Trabantjes, grijs-bruine tinten, iedereen dezelfde televisie, schoenen en wasmiddel, de Berlijnse muur, plaksnorren, afluisterapparatuur, één televisie- en radiozender; hoe gestoord Oost-Duitsland ook was, de oerdegelijke en eenvoudige sfeer voelt heerlijk aan. Niet voor niets hebben sommige Duitsers nog ‘last’ van Ostalgie, de Duitse term voor het verlangen naar het dagelijks leven ten tijde van de DDR. Als je Das Leben der Anderen hebt gezien, dan snap je deze sfeer direct.

2. Oost-Duitsland in de Koude Oorlog is een zeldzaam genre

Oost-Duitsland en met name Oost-Berlijn ten tijde van de Koude Oorlog is een van de meest fascinerende onderwerpen uit de moderne geschiedenis. De spionagedienst Stasi hield alles van iedereen bij. Ten tijde van de ineenstorting van de DDR in 1989 had de Stasi 91.000 voltijdse medewerkers en 200.000 informanten. Dit betekent dat ongeveer 1 op de 50 inwoners van de DDR met de Stasi samenwerkte. In Weissensee komt deze wereld van spionage en verraad prachtig naar voren, terwijl de andere kant, de ondergrondse wereld van dissidenten, dezelfde aandacht krijgt. Dit genre, waaronder ook de Das Leben der Anderen valt, is zeldzaam. Grijp de vier seizoenen dan ook met beide handen aan.

weissensee, netflix, 5 redenen om te kijken, oost-duitsland, berlijn (1)
(Afbeelding: Das Erste)

3. Geen overdreven actie en geweld

Met de overvloed aan series vol geweld en actie, waarin iedere aflevering weer een wereldprobleem wordt opgelost, heb je wel eens behoefte aan iets normaals. En als er in de DDR één ding werd nagestreefd, dan is het normaal doen. Het Oost-Duitse über-realisme is een verademing op Netflix.

4. Locaties en gebouwen in oost-Berlijn

Weissensee speelt zich af op locaties en in gebouwen die daadwerkelijk een rol hebben gespeeld in het Oost-Berlijn van de Koude Oorlog. De filmlocaties waren onder meer het voormalige hoofdkantoor van de Stasi in de Normannenstraße (nu het Stasi-Museum) en een school in Plänterwald. Het huis van de familie Kupfer bevindt zich in Potsdam-Sacrow. De serienaam komt van de wijk Berlin-Weißensee.

5. Weissensee kent geen ellenlange seizoenen

Ook wel eens lekker om een serie te kijken die niet is uitgerekt tot acht seizoenen van veertien afleveringen. Deze serie is gemaakt volgens Duitse gründlichkeit. Ieder seizoen van Weissensee heeft zes afleveringen van 50 minuten. Geen opsmuk of poespas, geen minuut te lang of te kort. Geheel terecht dat Weissensee meerdere prijzen heeft gewonnen.

Check ook deze 5 redenen om de Netflix-serie How To Sell Drugs Online (Fast) op Netflix te kijken.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.