Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 5 okt 2020
Leestijd: 3 minuten

5 fouten in je werkhouding waardoor je niet doorgroeit

Wil jij stappen zetten in het bedrijf waar je werkt en wil je niet voor altijd deze functie uitvoeren? Altijd netjes op tijd op werk verschijnen en je werkzaamheden uitvoeren is niet genoeg om te kunnen doorgroeien.

Vermijd ook deze opgesomde fouten in dit artikel, die je misschien wel de promotie kunnen kosten waar je op hoopt. Natuurlijk vertellen we per punt ook meteen wat je wél kan doen om sneller die volgende stap in je carrière te zetten.

1. Je laat geen initiatief zien

Het is heel goed dat je je werk op tijd hebt afgekregen, maar minder goed dat je vervolgens gaat zitten wachten tot je een nieuwe opdracht krijgt. Zelfs vragen ‘wat je nu kunt doen’ toont niet echt initiatief. Een werkgever zoekt vaak werknemers die waarde kunnen toevoegen aan de organisatie en die hem of haar tijd, geld en/of moeite kunnen besparen.

Je mag best de volgende logische stap nemen. Werk je er nog niet zo lang en ben je onzeker of je de juiste stap neemt? Dan is het oké om deze stap voor te leggen aan je leidinggevende. Maar dus niet als: ‘Wat kan ik doen?’ maar als ‘Ik pak project X op’.

2. Je bent gestopt met leren

Als je wil doorgroeien op je werk, zal je kennis ook moeten meegroeien. Veel bedrijven hebben budgetten om cursussen of opleidingen te kunnen doen, dus geld mag geen excuus zijn om je niet bij te scholen. Maar ook via (gratis) cursussen op internet, video’s op YouTube, events en artikelen over je vakgebied kun je jouw kennis uitbreiden.

3. Je bent niet zichtbaar in het bedrijf

Dat een netwerk je kan helpen om een nieuwe baan te vinden, hoeven we je vast niet te vertellen. Maar als je ‘veilig’ in loondienst werkt bij een bedrijf waar je wil doorgroeien, betekent dat niet dat je moet stoppen met netwerken. Dat kan namelijk ook gewoon binnen het bedrijf. Wees aanwezig bij bedrijfsactiviteiten en borrels, laat je mening horen in vergaderingen en zoek mensen binnen het bedrijf op waarvan je denkt iets te kunnen leren.

Alleen als mensen je naam (en ambities) kennen, zullen ze aan je denken als er een functie vrijkomt.

4. Je zegt vaak ‘nee’

Als je altijd ‘nee, dat is niet mijn werk’ zegt wanneer een collega om hulp vraagt, kun je doorgroeien op je werk wel vergeten. Hetzelfde geldt als je iemand bent die de gewoonte heeft om constant je collega’s erop te wijzen waarom een plan, idee of strategie niet werkt. Vaak is dit een kwestie van eens uit je comfortzone durven stappen. Daar gebeurt immers de meeste groei – ook voor een bedrijf.

5. Je neemt geen verantwoordelijkheid

Foutje gemaakt? Kan gebeuren, dus neem dan ook die verantwoordelijkheid. Sommige mensen hebben de gewoonte om fouten automatisch (soms niet eens bewust) aan anderen toe te schrijven of excuusjes te verzinnen waarom het aan de omstandigheden zou liggen. Dat is geen mooie eigenschap die je de mogelijkheid om te kunnen doorgroeien kan kosten.

Neem voortaan je verantwoordelijkheid, biedt oplossingen, los het ook daadwerkelijk op en leer ervan, zodat je het volgende keer nog beter doet, in plaats van je handen eraf te trekken.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.