Alrik de Jong
Alrik de Jong Stijl 30 sep 2020
Leestijd: 2 minuten

Fred Perry stopt met polo-shirts wegens Proud Boys

Fred Perry stopt met de verkoop en productie van een iconisch polo-shirt. Het Britse modemerk voelt zich hiertoe genoodzaakt, omdat de extreem rechtse organisatie Proud Boys in de Verenigde Staten het kledingstuk heeft gekaapt als ‘uniform’.

De Proud Boys stonden al als een blok achter Donald Trump, en sinds het presidentiële debat zijn ze helemaal niet meer te stuiten. Ze vingen de oproep “Stand back and stand by” (Hou je gedeisd en hou je klaar) op als persoonlijk boodschap. Voor Joe Biden koren op de molen.

Na zijn tenniscarrière begon de Amerikaanse Fred Perry een sportmerk onder zijn eigen naam. Wat begon als een net tennismerk, met de lauwerkrans als logo, transformeerde door de jaren heen tot een gewild lifestylemerk. Dat is het nog steeds, maar de lauwerkrans heeft ook een aantrekkingskracht op wat minder vriendelijke groeperingen. Net als Burberry en Stone Island is het merk al jarenlang populair onder voetbalhooligans. Op de drager van je waar heb je nou eenmaal geen invloed. Maar als een groep neonazi’s jouw polo kaapt, wat moet je dan?

Fred Perry stop productie geel-zwarte polo

Het antwoord is simpel, vindt Fred Perry. Stoppen met de productie en verkoop. Dan maar wat minder omzet. Het gaat om een van de meest iconische polo-shirts van het merk: zwart met gele accenten.

Er is een statement naar buiten gebracht met de beweegredenen. “Fred Perry distantieert zich van Proud Boys en is op geen enkele manier aangesloten met de groepering. Het is ontzettend frustrerend dat deze groepering onze zwart-gele polo heeft toegeëigend.” Lees hier het hele bericht.

Het extreem rechtse Proud Boys

Het polo-shirt wordt in de Verenigde Staten de Canada uit de productie en verkoop gehaald. Maar in tijden van social media zal het polo-shirt daarbuiten ook de nodige imagoschade oplopen. Wie wil er geassocieerd worden met een extreem rechtse organisatie als Proud Boys? Daarnaast heeft het merk een advocaat ingeschakeld voor een zaak tegen het onrechtmatig gebruik van de kleding als ‘uniform’.

Fred Perry, stopt, polo-shirts, geel-zwart, extreem rechtse dragers, proud boy's, neonazi's
Een neonazi van Proud Boys in de betreffende Fred Perry-polo (Afbeelding: AFP)

Proud Boys is een groep neonazi’s die politiek geweld gebruikt en alleen mannelijke leden toelaat. De organisatie is opgericht en gevestigd in de Verenigde Staten en is daarnaast actief in Canada, Australië en Groot-Brittannië. Het is niet de eerste keer dat Fred Perry imagoschade oploopt door extreem rechtse dragers. Zo is het merk jarenlang populair geweest onder skinheads.

De oplossing? Misschien moet Fred Perry subtiele boodschappen plaatsen aan de binnenkant van de polo’s. Het geel-zwarte model wordt in ieder geval pas weer verkocht als de associatie met de extreem rechtse groepering is verdwenen.

👀 Check ook: Tot ziens Björn Borg: Rihanna komt met ondergoedlijn voor mannen

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.