Coen Grutters
Coen Grutters Auto's 17 jan 2024
Leestijd: 3 minuten

Winterbanden verplicht voor wintersporters: 3 voordelige opties

Binnenkort met de auto op wintersport? Dan zijn goede winterbanden cruciaal. Tegelijkertijd wil je geen fortuin kwijt zijn. Daarom vind je hier drie betaalbare banden die tijdens een uitvoerige ANWB-test goed uit de bus kwamen.

Vanaf oktober zijn winterbanden verplicht in Duitsland. Rijd je onder winterse omstandigheden, dan kan Herr Agent je op de bon slingeren als je betrapt wordt met all-seasons of zomerbanden.

Prijs winterbanden afhankelijk van aantal factoren

De prijs van banden hangt niet alleen af van het merk en model, maar ook van de maximale belading en maximale snelheid die een band aankan. Daarnaast is de maat van grote invloed op de prijs. In dit artikel hanteren we prijzen voor de gangbare bandenmaat 225/45R17.

In deze skigebieden vind je het goedkoopste bier tijdens wintersport

Het eerste getal staat voor de breedte in millimeters van het oppervlak, het tweede getal geeft de wanghoogte in millimeters aan en R17 betekent dat de band geschikt is voor 17-inch wielen. Check voordat je winterbanden koop dus goed welke maat je zelf nodig hebt.

Goede en betaalbare winterbanden volgens de ANWB

Online vind je winterbanden (in deze maat) al vanaf zo’n 60 euro per band. Dergelijke banden raden we echter sterk af. De band is het enige contact dat je hebt met het (besneeuwde) asfalt, dus daar wil je op kunnen vertrouwen. Daarom volgen hier drie relatief betaalbare banden, die goed uit de ANWB-test zijn gekomen.

Kumho WP52 – 79 euro

Allereerst de Kumho WP52. Deze winterbanden koop je vanaf 79 euro per band. Daar komen uiteraard nog wel montagekosten bij. Hoewel de band op droog wegdek niet tot de allerbesten behoort en het daardoor moet doen met drie van de vijf sterren, presteert de WP52 goed op sneeuw en ijs, concludeert de ANWB. Daarmee is de band ideaal voor wintersporters met een kleine beurs.

Yokohama BluEarth-Winter V906 – 94 euro

Eveneens drie sterren voor deze winterbanden van Yokohama. De band floreert in zijn prijsklasse met name op het gebied van remvaardigheid. Volgens de ANWB remt de BluEarth-Winter V906 zowel op droog, nat als besneeuwd wegdek goed.

Als versie 94V-versie koop je voor zo’n 113 euro per band. De maximale snelheid van deze versie bedraagt 240 kilometer per uur en de maximale belading van 670 kilogram per band. Voor 94 euro koop je ook de variant met 91H-aanduiding. Deze versie kan maximaal 615 kilogram per band dragen en met deze winterbanden mag je niet harder dan 210 kilometer per uur mee rijden. Dus wintersporters: maak het niet te gek op de Duitse autobahn.

Giti GitiWinter W2 – 122 euro

Tot slot weer een band die de ANWB met drie van de vijf sterren beoordeelt. Dat is voldoende. Echter, onder winterse omstandigheden doen deze betaalbare winterbanden het erg netjes. Zowel op het gebied van wegligging op sneeuw, tractie op sneeuw en remmen op ijs scoort de GitiWinter W2 ruim voldoende. Op het onderdeel remmen op sneeuw beoordeelt de ANWB de band zelfs met ‘goed tot zeer goed’.

Je koopt deze winterbanden voor zo’n 122 euro per stuk. In de complete test van de ANWB check je met welke al dan niet betaalbare winterbanden je de besneeuwde en ijzige wegen nog meer kunt trotseren.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.