Pim Jansen
Pim Jansen Gezondheid 5 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

De ’25 minuten bodyweight workout’ die je fit houdt tijdens vakantie

Niet genoeg tijd om naar de sportschool te gaan voor een ingewikkelde workout? Met deze ‘EMOM bodyweight workout’ van 25 minuten heb je geen excuus meer om het trainen over te slaan en op de bank te blijven zitten.

Je gebruikt je eigen lichaamsgewicht en bent er slechts 25 minuten aan kwijt. Dat maakt deze workout niet alleen geschikt voor die drukke dagen wanneer je geen tijd (of zin) hebt om naar de sportschool te gaan, maar ook voor een training tijdens vakantie.

‘EMOM bodyweight workout’ in 25 minuten

EMOM staat voor Every Minute On the Minute. De basis van de workout is simpel: je hebt telkens één minuut voor een oefening, waarbij je een x aantal herhalingen uitvoert. Denk aan 10 burpees of 15 squats.

Is de minuut voorbij? Dan ga je door naar de volgende oefening, die je vervolgens weer een minuut lang uitvoert. Ook aan de snelle sporters is gedacht: lukt het om die 10 burpees in 50 seconden te doen? Dan mag je die overige 10 seconden gebruiken om uit te rusten en je voor te bereiden op de volgende oefening.

  • 10 burpees
  • 15 air squats
  • 15 push-ups
  • 20 jumping lunges
  • 20 sit-ups

Met de bovenstaande oefeningen train je jouw hele lichaam. Je voltooit de bodyweight-workout in principe in 5 minuten, maar een workout van 5 minuten is natuurlijk niet veel. Als je klaar bent met de sit-ups, begin je dus weer van voor af aan. Herhaal alle vijf de oefeningen vijf keer, en je hebt een complete training van 25 minuten gedaan. Zweten is hierbij gegarandeerd.

Uitvoering belangrijker dan snelheid

Hoewel het bij een EMOM-workout draait om snelheid, is het belangrijk om niet té snel door de oefeningen heen te gaan. De uitvoering is hoe dan ook het belangrijkst, anders liggen er blessures op de loer. Dat wil je natuurlijk koste wat het kost voorkomen. Net als deze fouten tijdens het squatten. Hoe dan ook: veel langer dan 25 minuten zal deze volledige training niet duren.

Meer simpele bodyweight workouts

Benieuwd naar nog meer van dit soort simpele workouts die je ook makkelijk op vakantie kunt doen? Bekijk de bodyweight-workout van Chris Hemsworth eens of train zoals 007 met deze training van Daniel Craig voor No Time to Die.

De drie typen lichaamsbouw en hoe te trainen en eten

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.