Jana Witteman
Jana Witteman Sparen 29 sep 2023
Leestijd: 3 minuten

Zo spaar je 15.000 euro per jaar door onnodige uitgaven te skippen

Leef je een jaar als minimalist en je kunt 15.000 euro sparen zonder dat je het voelt. Het leven wordt wat saai, maar door het maximale pakket aan onnodige uitgaven te skippen, kun je fors besparen.

Oké, 15.000 euro sparen dan wel besparen in een jaar klinkt ambitieus, maar is zeker niet onmogelijk. Zo doen we allerlei kostbare uitgaven waar we eigenlijk nooit bij stilstaan en zijn er allerlei manieren om geld te sparen, die je misschien nog niet kent. Ben jij klaar voor een nieuwe spaarstrategie voor het komende jaar?

De jaarlijkse citytrips, zomervakanties en nieuwe apparaten in huis, hoeveel geld gaat daar eigenlijk naartoe? Op weg naar financiële onafhankelijkheid is het belangrijk om liever vandaag dan morgen te beginnen met sparen. Allereerst is het dan belangrijk om inzage te krijgen in de impact van bepaalde uitgaven die je jaarlijks doet. En nee, we gaan je niet vertellen dat je thuis op een houtje moet gaan bijten, om die 15.000 euro te besparen. Je kunt uiteraard ook een gedeelte weglaten.

15.000 euro besparen in een jaar

Maandelijkse nieuwe kleren, koffie en broodjes onderweg, twee keer per jaar op vakantie, concertbezoekjes, sportabonnementen: het zijn allemaal heel gewone uitgaven. Maar wat kost dat nu eigenlijk op jaarbasis? En wat zou je besparen om deze uitgaven simpelweg níét te doen. Je kunt bijvoorbeeld ook sporten in de buitenlucht, een keer niet op wintersport of lunch meenemen naar kantoor, in plaats van je geld stukslaan aan de broodjes in de kantine (die niet eens écht lekker zijn). Een overzicht van zomaar wat kosten die niet nodig zijn.

De uitgaven op een rij

Disclaimer: natuurlijk moet het leven leuk blijven, en niet iedereen kan zomaar zijn auto wegdoen. Een ander heeft geen auto, dus valt er geen winst te behalen. En lang niet iedereen kan zich een wintersport veroorloven. Maar deze lijst geeft wel aan hoe makkelijk je kunt besparen en dus extra kunt sparen.

  • Broodjes onderweg: 702 euro per jaar. Gebaseerd op drie keer per week een broodje à 4,50 euro.
  • Koffie buiten de deur: 468 euro per jaar. Gebaseerd op drie koppen koffie (of cappuccino, natuurlijk) à 3,00 euro.
  • Een iPhone 14: vanaf 969 euro. Heb je écht ieder jaar de nieuwste telefoon nodig?
  • Nieuwe kleding en schoenen: 1.600 euro. Volgens het Nederlands Centrum voor Financiële informatie besteden we in Nederland gemiddeld 1.270 euro per jaar aan kleding en 330 euro aan schoenen.
  • Zomervakantie: 845 euro. Volgens onderzoek in opdracht van de SNS Bank reserveerden vrouwen in 2018 liefst 790 euro voor de zomervakantie en mannen 900 euro.
  • De auto: 6.312 euro per jaar. Gebaseerd op de variabele en vaste kosten van een kleine middenklasse auto, berekend door het Nibud. Weg dat ding.
  • Je sportabonnement562 euro. Volgens het CBS is een gemiddeld goedkoop abonnement 30 euro per maand, maar loopt de gemiddelde prijs van een duur sportabonnement op tot 64 euro. Nemen we de gulden middenweg, dan kom je uit op 47 euro per maand.
  • Alcoholgebruik in huis: 215 euro. Gemiddeld besteden Nederlandse huishoudens volgens Eurostat ruim 200 euro per jaar aan alcohol (dit gaat dus alléén nog maar om het thuisgebruik). Sparen en gezonder leven ineen.
  • Concerten en een jaarlijks meerdaags festival: 430 euro. Drie concerten à 60 euro, plus een meerdaags festival à 250 euro. (En dan hebben we het nog niet eens over de kosten van een drankje tijdens het festijn).
  • Ieder jaar op wintersport? Dat kost je voor week al gauw minimaal 1.500 euro.
  • Een jaarlijkse citytrip: voor 4 dagen Parijs kun je 350 euro begroten.
  • Een nieuw interieur: voor een nieuwe bank betaal je al snel 1.000 euro.

Het complete kostenplaatje

Natuurlijk zijn vakanties belangrijk om tot rust te komen. Maar je kunt dit jaar bijvoorbeeld ook een huizenruil doen met vrienden die in een ander gedeelte van het land wonen. Voor een nieuw interieur kun je ook heel goed terecht bij de Kringloop. Met de gemiddelde uitpuilende kledingkast in ons achterhoofd is het best een leuke uitdaging om een jaar lang géén nieuwe kleding en schoenen te kopen. In totaal ben je voor bovenstaande uitgaven namelijk op een paar euro na 15.000 euro kwijt op jaarbasis. Beslis jij om slimmere keuzes te maken? Dan ben je over een jaar een ruime 15.000 euro rijker. Dat is nog eens makkelijk sparen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.