Pim Jansen
Pim Jansen Sparen 9 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

6 unieke manieren om geld te sparen waar je niet snel aan denkt

Hoe we het ook wenden of keren: geld sparen blijft lastig. Wat doe je als je een spaardoel hebt bedacht en een automatische afschrijving naar je spaarrekening hebt ingesteld, en het nog steeds niet (snel) genoeg wil lukken?

Om alvast even na te denken van een van de meest voorkomende voornemens, hier alvast wat tips waar je zelf niet zo snel aan denkt.

Unieke manieren om geld te sparen

Iedere maand geld opzij leggen, slim beleggen, de denk-wil-doe-methode, het zijn allemaal bekende manieren om geld te sparen. Voeg daar een of meerdere van deze tips aan toe, en het wordt er alleen maar beter op.

1. Het 1.500 euro trucje

Je kunt 1.500 euro extra in een jaar sparen, terwijl je het nauwelijks voelt. Maandag leg je 1 euro opzij, dinsdag 2 euro, woensdag 3 euro, donderdag 4 euro, vrijdag 5 euro, zaterdag 6 euro en zondag 7 euro. Dat iedere week. Lees in dit artikel het resultaat.

2. Ga voor een no-spend-monday om geld te sparen

Ga de uitdaging aan en probeer één dag per week helemaal niet je portemonnee open te trekken. Maandag is hier een goede dag voor, omdat je waarschijnlijk toch niet veel bijzonders hebt gepland na het drukke weekend. Is deze uitdaging te makkelijk voor jou? Ga dan voor een no-spend maand. Eén maand waarin je niet meer uitgeeft dan je maandelijkse lasten, zodat je dit kunt sparen. Het is ook een goede manier om je bewust te worden van waar je geld wel allemaal niet heen gaat.

3. Houd een week lang een gelddagboek bij

Alleen voor zeven dagen. Je kan het zelfs doen in je notities van je telefoon. Schrijf letterlijk alles op wat je uitgeeft (ook in de supermarkt), zodat je precies ziet hoe al die kleine uitgaven ervoor zorgen dat je aan het einde van de maand geen geld meer over hebt. Je gaat patronen herkennen en bovendien twee keer nadenken over elke aankoop die je in het vervolg doet.

Merk je dat de week een succes is en dat je erna meer kunt sparen? Probeer het dan één keer in de zoveel tijd te herhalen.

4. Geef een week lang alleen contant geld uit

Een andere manier om je bewuster te worden van hoeveel geld je precies uitgeeft (en daardoor meer geld te sparen), is door een week lang alleen contant geld uit te geven. Pin een bepaald bedrag aan het begin van de week. Het is dus ook meteen een uitdaging; weet jij rond te komen van dat geld? Je zal verbaasd zijn hoe snel je het geld uitgeeft.

5. Unsubscribe van e-mails om te sparen

Elke dag word je verleid door elke webshop waar je ooit iets gekocht heb. Oh, 50 procent korting? Dan bespaar je toch eigenlijk geld? Uitschrijven van deze e-mails zal je een hoop impulsaankopen schelen. Op het gebied van kleding bestaan bovendien nog een hele hoop andere bespaartips. Van meer tweedehands kopen tot je kledingkast eens uitzoeken om oude kleding die je nooit meer aandoet te herontdekken. Of te verkopen via een website als Vinted.

6. Schrijf aankopen op voordat je ze gaat kopen

Zit je rond te kijken op Bol.com of een andere website en zie je iets wat je wel zou willen kopen? Schrijf het op en laat het even voor wat het is. Als je er na twee weken nog steeds over nadenkt, go ahead and buy it. Maar vaak zal je zien dat je best zonder dat item kan leven.

Wil je het helemaal goed aanpakken? Maak dan het geld dat je eigenlijk uit wilde geven over naar je spaarrekening. Zo weet je zeker dat je het niet alsnog gaat uitgeven en het écht kunt sparen.

Neem ook eens een kijkje op de website van het Nibud, waar je handige tools en schema’s vindt.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.