Dennis Mons
Dennis Mons Films & Series 10 aug 2022
Leestijd: 4 minuten

11 fantastische Star Wars-referenties in Stranger Things

Het vierde seizoen van de populaire Netflix-serie Stranger Things was misschien wel het beste tot nu toe. Los van het feit dat de serie op zichzelf al geniaal is, zit de show ook nog eens ramvol met Star Wars-referenties.

Stranger Things gaat over supercoole nerds in de jaren 80, die Dungeons & Dragons spelen en op crossfietsjes rijden. En dus ook van Star Wars houden. Dat hebben de Duffer Brothers subtiel in de serie verwerkt.

Volledig terug naar de 80’s

Er zijn kinderen die in de jaren 80 niet zijn opgegroeid met Star Wars-speelgoed. De eerste film, A New Hope, brak records en de eerste trilogie wordt gezien als een meesterwerk.

Ook een deel van onze redactie liep te pielen met landspeeders, 74-Z speeder bikes van Stormtroopers en speelgoed van Figrin D’an and the Modal Nodes (we konden geen AT-AT betalen). We hadden zelfs die olifantdude, Max Rebo.

Star Wars in Stranger Things

De Duffer-broers, die Stranger Things hebben gemaakt, hadden waarschijnlijk dezelfde smaak. De populaire Netflix-serie heeft in ieder geval enorm veel referenties aan de prachtige ruimte-opera van George Lucas.

1. Speelgoed

Zoals gezegd hadden we redelijk wat (betaalbare) toys van Star Wars in onze jeugd. En zo ook de personages in Stranger Things. Mike laat bijvoorbeeld trots zijn Yoda-poppetje zien en vraagt aan Eleven of ze even de Millennium Falcon kan laten zweven.

stranger things star wars
Mike showt zijn Falcon (Afbeelding: Netflix)
star wars, speelgoed, stranger things, eleven, millennium falcon
Eleven laat de Millennium Falcon zweven (Afbeelding: Netflix)

Ook komt Dustin erachter dat zijn vrienden ineens controle hebben over zijn speelgoeddroids, onder wie R2-D2.

2. Death Star-alarm

Het is onmogelijk dat Star Wars-fans dit geluid niet herkennen in Stranger Things. Het is de klassieke whoop van de Death Star ten tijde van een alarm. Het irritante maar indrukwekkende geluid werd gebruikt in het derde seizoen van de Netflix-serie.

3. ‘More like Yoda’

The Force is strong in Eleven en dat vond Mike in seizoen 1 van Stranger Things ook. Ze kan dingen laten zweven, duwt mensen overhoop met een gedachte (en handje omhoog). Als Mike aan Will omschrijft wat de krachten van Eleven zijn, zegt hij: “More like a Yoda than a wizard.”

4. The Path to the Dark Side

Lucas heeft, volgens zijn vrienden, het pad gekozen naar de Dark Side. Hij wil niet langer D&D spelen met zijn vrienden, maar richt zich vooral op sport en zijn klasgenoten die meer status genieten.

Eddie vraagt dan ook: “Zeg je nu dat Sinclair (Lucas, red.) door de Dark Side is overgenomen?”

stranger things Star Wars
Lucas ging naar de Dark Side? (Afbeelding: Netflix)

5. De kansen in Star Wars

“Never tell me the odds” is zo mogelijk even beroemd als de uitspraak “I have a feeling about this” in Star Wars. De zin wordt uitgesproken door Dustin tijdens een spelletje D&D en refereert aan Han Solo die hetzelfde zegt tegen C3-PO voordat ze een astroïdedeveld in vliegen.

never tell me the odds, stranger things, dustin, star wars

6. ‘I have a bad feeling about this’

En raad eens? “I have a bad feeling about this” wordt daadwerkelijk gezegd in Stranger Things. De zin wordt uitgesproken door Murray in seizoen 4. “I don’t know, Jim, I got a bad feeling about this.” Met een beetje fantasie is het zelfs een Star Trek-referentie.

stranger things star wars
Niet lekker in zijn vel (Afbeelding: Netflix)

7. Ewoks in Stranger Things

Als grote Star Wars-fans moeten we zeggen dat de harige beertjes in Return of the Jedi een uitdaging waren. Maar ondanks het feit dat er even radiostilte was rond Star Wars qua films, ging de productie van licentieproducten steevast door. Dus verscheen de geanimeerde serie Ewoks op tv, die nog steeds is te streamen op Disney+.

star wars, ewoks, stranger things
(Afbeelding: Netflix)

In seizoen 4 van Stranger Things kwamen die vermaledijde ‘schattige’ beestjes héél even op een oude CRT-tv voorbij.

8. Schieten in de gang

Niet alle Star Wars-referenties springen direct in het oog. Soms zijn de scènes subtieler. Zo stormen soldaten door een gang in Stranger Things seizoen 4. Die scène lijkt geïnspireerd op de opening van A New Hope, als Darth Vader en Stormtroopers de Tantive IV bestormen.

stranger things star wars
Pew pew pew (Afbeelding: Netflix)

9. Wederom die tergende Ewoks!?

Steve en Robin worden in Stranger Things 3 enorm goede vrienden. Ze gaan naar een videotheek (dat was een plek waar je videobanden kon huren om een film te kijken) en proberen een baantje los te peuteren bij de werknemer.

Steve moet daarbij vertellen wat zijn favoriete film is. “Star Wars”, zegt hij enigszins onnatuurlijk. “Welke?”, wordt gevraagd. “Die met die teddy-beren natuurlijk.”

10. Lightsaber handshake

Een van de meest iconische scènes in Stranger Things is toch wel het moment dat Dustin en Steve echt vrienden worden. Niet alleen zijn de twee (onwaarschijnlijke) vrienden blij elkaar te zien, ze hebben ook een handshake compleet met lightsaber-momenten en geluidseffecten.

Zouden wij ook doen… Toch?

11. De wurggreep van Darth Vader

Een van de specials van Darth Vader is dat hij met zijn duistere krachten op afstand iemands nek omdraait en wurgt. Peter Ballard, de op het oog vriendelijke jongen uit het lab, doet dit ook een aantal keer in Stranger Things 4. Eleven doet het zelfs een keer.

star wars, stranger things, referenties
(Afbeelding: Netflix/Disney)

Nu is het wachten op Stranger Things seizoen 5, waarvan alweer een eerste teaser is gedeeld.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.